Diskutér mosképlanene her

KRISTIANSAND: Dersom politikerne gir grønt lys for moské, og søkerne gjør jobben sin, trenger ikke moskébygg bli en årelang drakamp i papirmølla.

– Til å begynne med er det nok med et hus som vi kan kjøpe. Det er ikke krav å ha en minaret. Men hvis vi kan få en minaret med tiden, er det en fordel, sier Akmal Ali, forstander for Muslimsk Union i Kristiansand til fvn.no tidligere i dag.

Sammen med muslim og høyrepolitiker Faisal Aligas ønsker han seg nå et nytt bygg i sentrum der muslimene i Vest-Agder kan møtes til bønn og undervisning.

Torvet

I over 130 år har Torvet i Kristiansand vært byens religiøse sentrum. Kanskje kan det være en idé å legge en ny moske i tilknytning til den mest sentrale samlingsplassen i byen? Forslagene hagler på fvn.no sitt debattforum.

En overtakelse av et bygg, eventuelt en ny byggesak trenger ikke å ta mange år, dersom byutviklingsstyret i Kristiansand godkjenner planene.

— Det kan gå raskt, mener byantikvar Ernst Aukland.

— Vi har to verneplaner for Kvadraturen i Kristiansand, én for Posebyen og én for murbyen, forklarer han. Alle byggesaker innenfor disse planer blir avstemt mot disse planene.

Brandvagten - Hva med de gamle bygningene som den gamle Brandvagten, som i dag huser Byhallen, er disse byggene fredet?

— Byggene på torvet er ikke fredet, men de er regulert til bevaring.

Prinsipielt ønsker ikke Aukland å ta stilling til diskusjoner om enkeltbygg.

— Jeg kan ikke uttale meg på særskilt nivå, og jeg vil uansette måtte avvente en byggesøknad før jeg uttaler meg offentlig om ett enkelt byggeprosjekt, sier byantikvaren.

"Jeg mener at en folkeavstemning om opprettelsen av en større og ny moske er på sin plass. La folket bestemme!" skriver en av leserne på debattforumet.

Hva mener du? SI DIN MENING