KRISTIANSAND: Delta i debatten nederst i denne saken!

Kjellerlokalet til Muslimsk Union er blitt for lite for det økende antall muslimer i Kristiansand. Nå ønsker de et nytt bygg i sentrum, helst med bønnetårn.

I spissen for arbeidet med ny moské står blant andre muslim og høyrepolitiker Faisal Aligas.

– Du ser at det er altfor lite her. Vi har ikke plass til så mange andre aktiviteter enn å be, sier Aligas som håper å bli valgt inn i bystyret neste år.

Under fredagsbønnen i forrige uke var det fremdeles litt ledig plass i moskeen i Festningsgata, der forsamlingen Muslimsk Union i Agderfylkene holder til. Da hadde over hundre menn trengt seg inn i kjellerlokalet.

– Om sommeren, når vi begynner å be klokken fem, står det folk helt ute i gangen fordi vi ikke får plass, sier forstander Akmal Ali.

Tallet på muslimer øker nemlig jevnt. I de muslimske trossamfunnene i Kristiansand er det registrert 1426 medlemmer. Muslimsk Union hadde i 2005 331 medlemmer.

I sentrum

Aller helst vil Muslimsk Union ha et bygg i sentrum av Kristiansand.

– Til å begynne med er det nok med et hus som vi kan kjøpe. Det er ikke krav å ha en minaret (bønnetårn). Men hvis vi kan få en minaret med tiden, er det en fordel, sier Akmal Ali.

En av grunnene til at han ønsker en ny moské er at han vil ha flere aktiviteter blant byens muslimer. Ikke minst for å trekke til seg de unge muslimene.

– De glir lett inn på utesteder og i gjengmiljøer hvis vi ikke har noe tilbud til dem. Vi ønsker å lære dem om Gud, men da trenger vi et tilbud til dem. Vi har ikke plass til det her, sier Akmal Ali.

Tryggere by

Faisal Aligas mener en moské vil være svært bra for å drive arbeid som forebygger kriminalitet.

– Islam er en religion som driver mye forbyggende arbeid, og vi har lyst til å jobbe for å gjøre denne byen tryggere. Da trenger vi et sted der folk kjenner tilhørighet, og der de kan få påfyll så de ikke havner på gata, sier Faisal Aligas.

– Vi garanterer at den moskeen skal bidra positivt og at den skal stå for fred, respekt og menneskeverd, sier Akmal Ali.

Ikke bønnerop Det er ikke planer om at moskeen skal ha bønnerop.

– Nei, jeg ser på det som mer praktisk for å minne folk om at det er bønnetid. Og det vil jo ikke være et flertall av muslimer som vil bo rundt en moské, sier Akmal Ali.

Selv om de helst vil ha moskeen i sentrum, kan det også være aktuelt å etablere den i Vågsbygd eller på Slettheia.

Faisal Aligas sier han kommer til å jobbe hardt for å legge forholdene til rette for en moské hvis han blir valgt inn i bystyret.

– Høyre er et parti som sier at alle har rett til å praktisere sin religion på sin måte, sier han.