ARENDAL: — Han holdt oss skjult for Al-Qaida, og oppga ikke hvor vi befant oss. Dersom dette blir gjort kjent, så kan han bli drept. Det han gjorde, ved å invitere meg inn i Kunar-provinsen for deretter å kidnappe meg og tolken, oppfattes også som helt forkastelig i lokalbefolkningen. Slik gjør man ikke, sier Refsdal til fvn.no.

Les også: Alt om den dramatiske gisselsituasjonen

Refsdal innrømmer at han gjorde en feil ved å stole på underkommandanten da han ble med ham inn i det beryktede området.

— Normalt ville dette bety at vi ikke hadde noe å frykte, men han hadde hele tiden planlagt å kidnappe oss. Jeg håper han blir straffet på en eller annen måte. Samtidig kan han bare lyve om situasjonen. Kameraene og utstyr han stjal, kan han bare si at han fikk, sier Refsdal.

Ifølge Refsdal er heller ikke hans tolk i Afghanistan trygg etter episoden.

— Jeg ønsker ikke å oppgi hans navn. For hans familie kan det være svært farlig dersom han blir assosiert med spionasje. Han kan da bli henrettet, sier Refsdal.

Frilansjournalisten sier han så vidt har vært i kontakt med tolken etter at han kom til Kabul.

— Jeg ønsker å komme i kontakt med ham, og hjelpe han i den grad jeg kan, sier Refsdal.

46-åringen sier også at han på et tidspunkt ønsker å dra ned til Afghanistan for å takke familien i huset hvor han satt fanget.. Ifølge Refsdal ble han gode venner med familien, som også sverget på at han ikke skulle bli henrettet mens han satt i deres hus.

— De var villig til å kjempe for oss, sa Refsdal på pressekonferanse tidligere i dag.

Ifølge flere medier skal Refsdal ha meldt overgang til islam som en forutsetning for å bli satt fri. Frilansjournalisten ønsker ikke å kommentere spørsmål knyttet til religion.

— Det anser jeg som en privatsak, sier Refsdal.

- Hvor glad er du i livet ditt?

— Jeg er vel like glad i det som alle andre, hevder han.

Les også: - Skulle bli henrettet på muslimsk festdag