KRISTIANSAND: — Bernander burde vært stor nok til å kreditere regjeringen for å ha utvist en utrolig handlekraft for å redde eksportindustrien under finanskrisen. I løpet av tre dager fikk de økt rammene for eksportindustrien, på et tidspunkt da flere av bedriftene var på konkursen rand, sier Alf Holmelid.

NHO-direktøren kritiserte i dag regjeringen for en uansvarlig bruk av oljepenger, som han mener vil ramme Sørlandet hardest.

- Driver Høyre-politikk

Holmelid mener det virker som Bernander uttaler seg som Høyre-politiker og ikke NHO-direktør.

— Jeg reagerer på at han ensidig kritiserer regjeringen for å ha en dårlig politikk for eksportindustrien. Skal vi få til en god dialog må han være flinkere til å se helheten. Når han uttaler seg på vegne av eksportbedriftene må han også ta med det positive regjeringen har gjort, sier Holmelid.

I statsbudsjettet for 2010 foreslår regjeringen å videreføre økningen av rammene for alminnelig garantiordning til 110 milliarder kroner. I januar i år ble rammen økt fra 60 til 80 milliarder kroner, som en del av tiltakene under finanskrisen.

— Det er fortsatt ustabilt i dette markedet. Mange bedrifter innen eksportindustrien kunne derfor fått problemer hvis økningen ikke hadde blitt videreført også i år, sier Holmelid.

- Alternativet har også negative sider

Det nyvalgte stortingspolitikeren gir Bernander rett i at pengebruken kan føre til økte renter og høyere kronekurs.

— Det er et noe ekspansivt budsjett. Det sa også finansministeren. Balansegangen er at vi må ta nedtrappingen gradvis. Det var helt riktig å pøse inn penger i fjor, og det er signalisert en nedtrapping til et mer normalt nivå over tid. Bernander burde innse at det å trappe ned for raskt også har negative sider, sier Holmelid.

Holmelid slår også tilbake mot kritikken som er kommet fra de borgerlige etter at statsbudsjettet ble lagt frem.

— De borgerlige kritiserer regjeringen for at det er for lite til det ene og det andre. Samtidig får vi kritikk for at det brukes alt for mye penger totalt. Det kaller jeg dobbeltkommunikasjon, sier Holmelid.