Les alt om statsbudsjettet her

KRISTIANSAND: — Jeg er overrasket over at det satses så lite på utdanningssektoren som det gjøres. For Universitetet i Agder betyr dette statsbudsjettet at vi blir stående på stedet hvil. Vi får i praksis ingenting, sier Torunn Lavudal til fvn.no.

Regjeringen foreslår en bevilgning på 798 millioner kroner til Universitetet i Agder, av dette knyttes om lag 8,4 millioner kroner seg til etablering av nye studieplasser, går det fram av statsbudsjettet som ble lagt fram tirsdag klokken 10. - Skjønner ikke - Vi er i en tid hvor det skal satses på kunnskapsdrevet utvikling. Da holder det ikke at utdanningssektoren blir tildelt så lite midler som statsbudsjettet tilsier. Jeg skjønner ikke hvordan man tenker. Alt skulle tilsi at man satser tung på universitet og høyskoler, sier Lauvdal.

— Vi vet at flere ønsker å ta høyere utdanning, og vi må ta høyde for at kullene stiger de neste årene. Da må vi ha en beredskap for å håndtere denne økningen, påpeker rektoren.

Flere lokale artikler om statsbudsjettet:

Nøkkeltall - dette får Vest-Agder fra regjeringen

To millioner til folkehøyskole i Valle

- Utrolig trist Også stortingspolitiker, Dagrun Eriksen (KrF), er mildt sagt forskrekket over regjeringens tilskudd til UiA.

— Utdanningssektoren blir tildelt beskjedne 0,54 prosent. Med tanke på at pris- og indeksreguleringen er på omkring to prosent årlig står sektoren igjen med en reell nedgang, sier Eriksen.

Eriksen synes det er spesielt ille at ikke UiA får noen stipendiatstillinger, og hun mener UiA også er forskjellsbehandlet når det kommer til satsning på forskning.

- Forskjellsbehandles

  • Dette er så utrolig trist. Både universitetet og sørlandspolitikere har virkelig formidlet at det er skjært inn til beinet, og så skjer dette. UiA skal være et lokomotiv for Sørlandet, og bli behandlet på lik linje med andre universitet i landet. Det skjer ikke. Når Torunn Lauvdal er trist i dag, så er det med god grunn, sier Eriksen.

KrF-politikeren mener Sørlandet på nytt er glemt.

— Dette viser igjen at Sørlandet er den glemte landsdel. Ingen som sitter sentralt blant de rødgrønne, har tyngde nok eller makter å si i fra hvordan det skulle ha vært. I tillegg kan det tyde på at noen ikke helt tåler at Sørlandet faglig sett klarte å få universitetsstatus, og dermed er nedprioritert, sier Eriksen.

B-universitet Peter Gitmark fra Høyre deler Eriksens synspunkter, og mener UiA utvikler seg til å bli et B-universitet.

— Vi er helt avhengig av at forskning og høyere utdanning prioriteres. Når UiA står på stedet hvil økonomisk og ikke blir fulgt opp med tilstrekkelige bevilgninger, så ligger det an til å bli et B-universitet. Det er dramatisk for hele landsdelen, sier Gitmark.

Han kan ikke skjønne annet enn at dette er bevisst nedprioritering fra regjeringens side.

— Regjeringen bruker 148 oljemilliarder, men klarer ikke å styrke Universitetet i Agder. Det forteller meg at dette er villet politikk. Resultatet er at universitetet ikke klarer å være relevant nok og ikke klarer å utvikle sine fagområder. Dermed blir også det lokale næringslivet skadelidende, sier Gitmark.

Penger til Ansgar og Mediehøgskolen I statsbudsjettet for 2010 er det også satt av penger til høyskolen på Hånes øst for Kristiansand sentrum. Regjeringen foreslår en bevilgning på 10,9 millioner kroner til Ansgar teologiske høgskole.

Ansgarskolen er i dag landets største frikirkelige/ikke-lutherske utdanningsinstitusjon innen kristendom og teolog, og eies og drives av Det Norske Misjonsforbund.

Mediehøgskolen Gimlekollen som i snart 30 år har utdannet journalister til norske mediebedrifter er også en av skolene som får penger i neste års statsbudsjett.

Regjeringen foreslår en bevilgning på 13,3 millioner kroner til skolen som også driver et betydelig opplæringsprogram for journalister andre steder i verden.

Mediehøgskolen Gimlekollen er en privat høgskole og eies av Norsk Luthersk Misjonssamband.