AGDER: Det opplyser Rune Hvass, nestleder i IUA Aust-Agder. Det dreier seg i hovedsak om spredte forekomster av tynn olje.

— Oljen er lokalisert i avgrensede områder på spesifikke steder, og det er ingen sammenhengende oljefilm mellom de forskjellige funnstedene, sier Hvass.

Noe olje er blant annet observert på bøyer. - Mengden olje på de forskjellige lokasjoner vurderes å være begrenset, og flere steder består oljen av såpass tynn film at vi ikke trenger å aksjonere.

Det er ingen observasjoner av olje mellom Grimstad og Ramsøya.

Tykk olje i Tvedestrand

  • De steder i Aust-Agder som vurderes å ha fått størst mengde olje er Risør, lokalisert til Gjernestangen, Ellingsviken, Vestre Stangholmen, samt enkelte områder i tilknytning til disse.

Haslatangen på Grimstad er også forurenset av mindre mengde tyngre olje.

— Et av våre hovedfokus nå er å lense oljen som er funnet godt innover fjordene i Tvedestrand. Her er det er observert olje ved Hovden, Kråkvågfjorden og Røskilen. Der aksjonerer vi nå med lenser for å hindre at oljen flyter videre til andre områder.

— I Arendal er det avdekket oljefilm og tilgrising av strandsonen ved Havsøysundet kl 1100 idag. Omfanget undersøkes, men det er ennå ikke funnet aksjonerbare forekomster i Arendal. Det gjenstår fremdeles noen timer før vi har undersøkt hele strandsonen i området.

UIA har også foretatt grovrensing av områder i Risør og Grimstad.

— Med dette håper vi å forhindre at strandet olje flyter videre til nye områder.

Pumpet opp 300 liter olje

Totalt er det lenset ca 300 liter olje fordelt på hovedsakelig to lokasjoner.

— Alle Aust-Agders kystkommuner blir inspisert med båt. Dette er krevende og vil ta lang tid. Det kan heller ikke utelukkes at mindre forurensing og enkelte områder ikke blir oppdaget. Det er ikke rapportert om nye påslag eller observasjoner i Lillesand og Grimstad.

Det er rapportert om skadet sjøfugl ved Grimstad og Kilsund i Arendal, men heldigvis i begrensede mengder.