KRISTIANSAND: – Det er ikke tatt noen prøver i Agder i denne forbindelse. Men jeg utelukker ikke at det kan komme en ny vurdering etter at det nå er funnet svinekjøtt i norskproduserte halal-produkter, sier seksjonssjef Jørn Weidemann ved Mattilsynets distriktskontor i Agder til Fædrelandsvennen.

Torsdag ble det kjent at Mattilsynet i Oslo og Drammen har gjort funn av betydelige mengder svinekjøtt i halalkjøtt fra produsenten Kuraas. Flere av kebabproduktene kan ha inneholdt opp til 30 prosent svinekjøtt.

– Funnene er også gjort i produkter som er angitt å være «halal». Dette ser vi svært alvorlig på. Funnet av svin i et halal-merket produkt gir en ny dimensjon i villedingen, sier seksjonssjef i Mattilsynet Randi Edvardsen på deres hjemmesider.

Mattilsynet varsler at de alvorligste tilfellene vil bli politianmeldt.

Det var i slutten av februar det ble kjent at Mattilsynet ville ta 100 DNA-prøver av ferdigmat og sammensatte produkter, dobbelt så mange som EUs anbefalinger.

– Målet var å få et best mulig grunnlag for å vurdere det norske markedet. Dette ble styrt fra sentralt hold, med oppdrag ut til de enkelte distriktskontorene. Det kom ingen bestilling til oss, sier Weidemann til Fædrelandsvennen.

Mattilsynet har også avdekket at pizzakjøttproduktet «Pizzatopping Biff Piffi» fra Norsk Mesterkjøtt i Sarpsborg inneholder mer enn 60 prosent svinekjøtt. Dette til tross for at det er oppgitt å være et rent storfekjøttprodukt.