— 10.000 er egentlig ikke mye sammenlignet med hva andre europeiske land tar imot. Ideelt sett skulle jeg ønske tallet var enda høyere, sier Tove Welle Haugland til Fædrelandsvennen.

25-åringen er sentralstyremedlem i KrFU og ungdomskandidat for KrF, hvilket betyr at hun får sikker plass i bystyret ved høstens valg.

I helga gikk KrF inn for å ta imot de mye omtalte 10.000 syriske flyktningene, slik landsmøtene til Ap og Venstre har vedtatt tidligere.

- Minimumstall

Dermed ligger det an til flertall i Stortinget. Men den blåblå regjeringen sier nei, og det går mot forhandlinger.

Jeg frykter tallet ender på 6000-7000. — Flyktninger er mye viktigere enn vårt samarbeid med regjeringen. Jeg frykter tallet ender på 6000-7000, sier Haugland, som fremførte følgende under debatten på landsmøtet i helga:

— Det er bare 70 år siden vi befant oss i en situasjon der nordmenn la på flukt fra sitt eget krigsrammede land. Sverige tok på dette tidspunkt imot 60.000 nordmenn. Det var ikke tid til å ta frem kalkulatoren, nordmennene trengte umiddelbar hjelp.

Dersom antallet syriske kvoteflyktninger økes fra dagens vedtatte 2000 til 10.000, skal det bosettes 3500 i 2015 og 4500 i 2016.

Lokalpartiet i Kristiansand akter å ta imot de ekstra flyktningene som departementet har varslet, det vil si 134 - fordelt på 59 inneværende år og 75 neste år. Disse kommer i tillegg til det normale antallet, rundt 200. ## Ap: - Gledelig

Sørlandsbyen er allerede den av storbyene som tar imot flest per innbygger. I 2014 endte tallet på 287, inkludert 60 på familiegjenforening.

Varaordfører Jørgen Kristiansen. Foto: Torstein Øen

— Vi har de siste åtte årene tatt imot nesten dobbelt så mange som landsgjennomsnittet. På tross av det vil vi ta vår andel. Da må vi justere opp mottaksapparatet, men også tenke andre løsninger. Alle alternativer i Norge er bedre enn å bo i flyktningleir i Syria eller dø på åpent hav, påpeker varaordfører Jørgen Kristiansen, som forutsetter at det følger statlige bevilgninger med vedtaket.- Det er gledelig at KrF følger opp Ap-vedtaket om å ta i mot 10.000 syrere, som er i den ytterste nød. Det er en selvfølge at også Kristiansand skal ta i mot sin andel av dem, kommenterer Mette Gundersen, gruppeleder for Ap i bystyret.

- Det er overkommelig

SV er helt på linje, og tar saken opp ved en interpellasjon i bystyret 20. mai. Høyre-gruppeleder Hans Otto Lund sier de ikke har diskutert saken ennå, men påpeker:

— Kristiansand har allerede overoppfylt sine forpliktelser neste år, og Høyre-kommuner har interessant nok et høyere mottakstall enn Ap-kommuner.

Dette er nok lettere for større kommuner.

I Vennesla lyder prognosen på 34 ekstra flyktninger i 2015-16. - Det er overkommelig, vi har vilje til dette. Vi klarte å ta imot de bosniske flyktningene på 90-tallet, da klarer vi dette også, kommenterer ordfører Torhild Bransdal.

I Evje og Hornnes er tallet 16. — Vi hoppet over i fjor, fordi mottaksapparatet ikke har fungert i en periode. Dette er nok lettere for større kommuner, men vi er villige til å hjelpe, sier ordfører Bjørn A. Ropstad.

Totalt vil det være snakk om 690 ekstra flyktninger som skal bosettes i Agder-fylkene.