— Og sånn kommer jeg til å fortsette å gjøre det. Det er jo ikke så ille, legger han til og forklarer hvordan han plasserer plankene gjennom sidevinduet og ut gjennom bakluka.

— Og de er godt merket, både foran og bak, sier mannen.

Dømmekraft

Politiet, Trygg Trafikk og Statens vegvesen er entydig i sin dom når de får se bildene av den lille bilen på trelastlageret i Kristiansand:

— De materialene blir dyre hvis han møter oss. Det er farlig og det blir bot, sier distriktsleder Øystein Krogstad i Utrykningspolitiet i Agder og Rogaland.

— Skjønner virkelig ikke folk hvor stor fare de utgjør for seg selv og andre ved slik kjøring? spør distriktsleder Ole Rath i Trygg Trafikk i Vest-Agder.

— Jeg er sjokkert over hva folk kan finne på, sier avdelingsdirektør Johan Mjaaland som leder Statens vegvesen i Vest-Agder.

Kjører med vett og forstand

Sjåføren av den lille Peugoten ser det ikke slik. På trelastlageret tok Fædrelandsvennens tipser kontakt med ham, og advarte mot å kjøre slik. Men fikk ikke gehør.

Her har den 80 år gamle sjåføren kjørt de fem meter lange nye vannbordene til garasjen sin, inn gjennom sidevinduet og ut gjennom bakluka for å få dem med hjem. I begge ender har han knyttet refleksvester, slik at folk kan se hva som treffer dem. Foto: Tipser

— Hva om du må bremse?- Nei, jeg kjører ikke så fort. Man må jo kjøre med vett og forstand, sier sjåføren som forteller at han ikke bor så langt unna, og at materialene er nye vannbord til garasjen.

— Hvordan skulle jeg ellers få dem med meg? spør mannen og konstaterer at han ikke kan stikke plankene ut gjennom frontruta heller!

Alvorlig

— Når man trer materialer gjennom bilen slik, vil man bli stoppet og bøtlagt. Dette er ikke måten å frakte materialer på. Det burde forøvrig være unødvendig. De fleste i bransjen leier ut hengere gratis for slike tilfeller, sier Øystein Krogstad i Up.

— Han mener det går greit hvis man kjører med vett og forstand?

— Man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at dette er farlig, sier Krogstad og viser til at plankene som stikker ut gjennom vinduet kan treffe andre trafikkanter.

— Hvis han i tillegg må bråbremse så kommer materialene seilende. Nei, jeg håper ikke han gjør dette igjen. Møter han oss blir det kostbare materialer, sier Krogstad.

Ikke overrasket

Lederen for Trygg Trafikk sier rett ut at sjåføren burde bli fratatt førerkortet.

— Dette burde vært grunnlag for å frata vedkommende sertifikat for en lengre tid, slik at de forstår at dette vil vi ikke ha i trafikken. Og de burde gå på obligatorisk kurs om risikoforståelse før de får sertifikat igjen! Og kanskje et kurs om mellommenneskelig forståelse også hadde vært på sin plass for personer som leker med andres og eget liv på denne måten? spør distriktsleder Ole Rath i Trygg Trafikk i Vest-Agder.

Veisjefen i Vest-Agder er heller ikke nådig i sin dom:

— Med det fokus det har vært på sikkerhet, med tanke på alle kampanjene vi har hatt for å bevisstgjøre trafikkanter, så er det skremmende at man kan ha så dårlig dømmekraft, sier Mjaaland.

— Han må forstå at det er andre trafikkanter enn ham på veien. Det er skremmende, sier Mjaaland.