Høyre gjør det elendig på skolevalget og ender opp på 14,5 prosent i Vest-Agder. De er mer enn halvert fra forrige skolevalg i 2013 og er nå mindre enn Frp.

— Det er noe helt annet å sitte i posisjon og være den som får skylda for alt som har gått galt, enn å sitte i opposisjon og snakke om alt vi skal gjøre. Det preger nok resultatene, konstaterer Amalie Gunnufsen, leder i Unge Høyre i Vest-Agder.

Hun har selv deltatt i en rekke skoledebatter i Vest-Agder. På enkelte skoler falt Høyre med rundt 20 prosentpoeng.

— I tillegg til at vi gjerne får skylda for forhold som lave oljepriser, har det heller ikke vært veldig stort fokus på lokale saker, og forskjellene mellom partiene har ikke kommet så godt fram, sier hun.

Valgseier

Arbeiderpartiet får derimot 26,1 prosent i Vest-Agder og er desidert størst. Ikke siden skolevalgene startet i 1989 har de hatt en slik oppslutning i fylket.

Det samme er tilfellet i Aust-Agder der de får hele 33,5 prosent. Også det er et historisk godt resultat.

— Det er jo fantastisk. AUF-erne som har vært rundt på skolene har vært veldig flinke, sier Mette Gundersen, ordførerkandidat i Kristiansand.

Sjekk resultatene fra 14 skoler nederst i artikkelen!

På alle de fire største videregående skolene i Kristiansand (Vågsbygd, KKG, Tangen og Kvadraturen) er Ap størst. På Tangen går Høyre tilbake med hele 21,6 prosentpeng og havner på 10,7. En annen vinner er Miljøpartiet De Grønne som får 8,9 prosent og er nesten like store som KrF.

Indikator

Spørsmålet nå er om Ap vil gjøre det like godt i kommunevalget mandag.

— Skolevalgene har tradisjonelt sett vært en indikator på hvordan valgresultatet blir. De bruker å gi gode pekepinner på hva vi kan forvente oss, sier Gundersen.

- Hva er din forklaring på resultatet?

— Det er selvfølgelig nasjonale trender som slår inn, men her må jeg gi en honnør til AUF som har gjort en fabelaktig jobb på skolene.

Ordførerkandidat for Høyre, Harald Furre, sier dette om resultatet:

— Vi skulle gjerne ønsket oss enda bedre tall. Utslagene hos de unge bruker å være større enn hos resten av velgermassen, det ser vi blant annet på oppslutningen om Miljøpartiet. Samtidig er dette en påminnelse om at vi må jobbe hardt fremover mot valget.

Ny trend

Arbeiderpartiet har tradisjonelt gjort det dårlig på skolevalgene, mens SV og Frp bruker å gjøre gode valg. I Vest-Agder klarer Frp å holde posisjonen på 15 prosent og er nest største parti.

— Dette er et helt kurant resultat. Den generelle opinionen er veldig positivt innstilt overfor Arbeiderpartiet, så vi hadde ingen forventning om å bli størst. Nå har vi klart å holde stand, mens Høyre faller. Vi har valgvake og er utrolig fornøyde, sier Theodor Barndon Helland, formann i Agder Fpu og fjerdekandidat til bystyret i Kristiansand

— Saken om flyktningkrisen har preget valget. Hvordan har det slått ut for Frp?

— Jeg opplever at det er en god sak for oss. Når jeg får forklart hva som er vår politikk, opplever jeg stor forståelse. Jeg tror ikke det er en sak vi taper velgere.

Her er resultatene fra utvalgte skoler: