Morten Jørgensen i Link AS og Sissel Røinås møtte torsdag ordfører Torhild Bransdal for å orientere om asylmottaket for mindreårige som åpner i Støa om ei drøy uke.
Sissel Røinås.

— Dette har Vennesla håndtert mange ganger før. Nå må kommunen og bygdefolket igjen stille opp. Det er jeg sikker på at lag og foreninger og frivillige gjør. Barna som kommer er langt hjemmefra. Mange savner sine foreldre sårt. Vi må gi dem en god velkomst, sier ordfører Torhild Bransdal.

Klokka 10 torsdag møtte styreleder i Link AS. Morten Jørgensen, og hestesentereier Sissel Røinås på ordførerens kontor til orienteringsmøte.

Perfekt plassering

Allerede mandag 23. november er det planen at 20 mindreårige asylsøkere mellom 15 og 18 år vil flytte inn på Røinås sitt hestesenter i Støa. Både kommunen og Link AS omtaler stedet som bortimot perfekt til asylmottak, siden det ligger så nær sentrum og alle fasiliteter.

Morten Jørgensen i Link AS og Sissel Røinås møtte torsdag ordfører Torhild Bransdal for å orientere om asylmottaket for mindreårige som åpner i Støa om ei drøy uke.

På Lovisenlund på Øvrebø er det snakk om å åpne asylmottak for 40. Men her er ikke alle avtaler i boks. Senteret vil åpne nærmere nyttår, trolig.Rådmann Svein Skisland sier kommunen greit vil håndtere 60 asylsøkere. Han og staben forbereder nå program for norskopplæring og helsetilbud.

— Vi må komme tilbake til hvordan vi konkret gjør dette. Antallet er uproblematisk. Vi hadde 50-60 i desentralisert mottak inntil nylig. Jeg tror knapt noen merket det. Dette takler vi greit, sier rådmannen.

Ett år

Han minner om at Vennesla er godt stilt og at utfordringen ikke er veldig stor. Bygland har 240 asylsøkere. I forhold til folketallet tilsvarer det nesten 3.000 asylsøkere i Vennesla.

Sissel Røinås vil ikke si noe om økonomien i leieavtalen hun inngår med Link AS. Asylsøkerne og flyktningene vil bo i Støa minst ett halvt år. Kontrakten kan etter et halvt år utvides med tre pluss tre måneder.

Døgnbemanning

Brukere av hestesenteret og naboer vil bli informert på egne møter de neste dagene. Bare på mottaket i Støa vil det bli ansatt folk i mellom 11 og 15 årsverk. Det vil bli døgnbemanning.

— Noen er veldig kritiske. Men kjenner jeg venndølene rett vil mange stille opp for at ungdommene som kommer skal kjenne seg velkommen. Jeg skal i alle fall gjøre mitt, sier Sissel Røinås.