Ordfører Torhild Bransdal har fulgt med på Facebook. Hun ber folk slutte å hetse og heller brette opp ermene og ønske flyktninger velkommen til Vennesla. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

— Jeg har fulgt med på kommentarene på Facebook etter at Sissel Røinås' planer om asylmottak på hestesenteret i Støa dukket opp. Jeg vil bare si: Ta politikerne hvis du er uenig i politikken. Ikke kom med hets. Det er en selvfølge at det etableres asylmottak i en så stor kommune som Vennesla, sier ordføreren, som mener Vennesla må ta sin del av den nasjonale dugnaden som sentrale myndigheter har bedt om.

Ta politikerne hvis du er uenig i politikken. Ikke kom med hets. Det er en selvfølge at det etableres asylmottak i en så stor kommune som Vennesla.

Sissel Røinås. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Redd for barna

Torhild Bransdal Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Enkelte naboer til hestesenteret som kan bli asylmottak skriver rett ut at de frykter at barn kan bli antastet av asylsøkerne og at et asylmottak ikke bør ligge så nær en barneskole og en ungdomsskole. De viser til presseomtalen om at barn er blitt antastet ved et asylmottak i Stokke i Vestfold, en sak fra Tønsbergs Blad som har spredd seg og har blitt mye omtalt på Facebook. Få siste nytt fra Vennesla på Venneslabygd.no!

Bransdal ber alle venndøler brette opp ermene og ønske velkommen. Det samme sier hun at kommunen må gjøre.

— Vennesla har alle forutsetninger for å gi flyktningene gode tilbud. Det skal vi gjøre. Vi har en stor, frivillig sektor og vi har gode erfaringer med dette. Vi skal selvsagt gjøre vår del. Så vil ikke jeg kommentere mer om de enkelte mottakene. Det er avtale av privat karakter mellom utleier og driftsoperatører, sier hun.

Link AS, og muligens representanter for UDI, kommer til ordførerens kontor torsdag for å drøfte etablering av to asylmottak i Vennesla. Det ene med 40 plasser kan komme på Lovisenlund gamle sykehus i Øvrebø, det andre med 40 plasser på hestesenteret til Sissel Røinås i Støa, like ved Vennesla kirke.

De mener det ikke kan ligge så nær ungdoms- og barneskolen grunnet fare for barna. Det er jo helt vilt.

Sissel Røinås er skuffet over at hun får så mange kritiske merknader til sine planer om å leie ut til mottak, etter at de ble kjent gjennom Vennesla Tidende tirsdag.

- Det er jo helt vilt

— Jeg ble oppringt av Link AS, og hadde ikke tenkt på dette. Nå tenker jeg at jeg ønsker å bidra. Det er mennesker i nød, og nå har de banket på min dør. Da må jeg hjelpe, sier Sissel Røinås til Fædrelandsvennen.

— Jeg har ikke lest alle kommentarene, men fått dem fortalt. Folk mener vi ikke kan ha mottak på et hestesenter på grunn av kundene. De mener det ikke kan ligge så nær ungdoms- og barneskolen grunnet fare for barna. Det er jo helt vilt. Må alle flyktninger bo langt inne i skogen da, sier Røinås, som håper å få til et informasjonsmøte i neste uke.

Jeg håper de som kritiserer kan få jobb på mottaket. Da vil de få se at mennesker er mennesker.

Mellom 11 og 15 ansatte skal drive senteret i Støa, hvis det blir noe av.

— Jeg håper de som kritiserer kan få jobb på mottaket. Da vil de få se at mennesker er mennesker. Vi kan tilby hesteridning. Vi er nær sentrum og idrettshall. Det må da være bra at mottaket ligger så sentralt at flyktningene faktisk får et sosialt tilbud, sier hun.

Berike seg

På Facebook får også Røinås kritikk for at hun vil berike seg og at hun er ute etter lettjente penger. Hun svarer:

— Jeg vet ikke hvor mye vi får. Det blir vanlig utleie til en driftsoperatør. Men det er da ikke galt å tjene penger på utleie? Får vi dette til, vil det ha mye å si for økonomien og driften av hele hestesenteret.

Hun etablerte seg i Støa i 2003. Siden har det vært millioninvesteringer i ridehall og 40 hesteplasser, samt overnattingssted. 120 barn og unge er på hesteridning på senteret hver uke.