KRISTIANSAND: – Noe av det som har kommet frem er veldig uheldig, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) til VG.

Fredag publiserte Fædrelandsvennen en sak om Andreas Hus, et senter for familier med døende barn. Senteret har fått flere millioner i offentlig finansiering, og i artikkelen ble pengebruken problematisert.

Lørdag fulgte NRK opp med en omfattende artikkel.

Blant annet har foreningen sponset håndballaget Vipers med minst 340.000 kroner, ifølge kanalen. Pengene var ifølge NRK bevilget til Andreas Hus, et senter for alvorlig syke og døende barn som etter planen skal åpne etter nyttår.

I tillegg er det brukt mye penger på å kjøpe inn designmøbler til en leilighet og reklame, PR-konsulenter, markedsføring og informasjonsarbeid over en periode på to år.

– Veldig uheldig

– Det er veldig uheldig. Vi har selv reagert på pengebruken i Andreas hus, og det har vi varslet til dem, også muntlig, sier divisjonsdirektør Sissel Husøy i Helsedirektoratet til NRK.

Til VG sier helseminister Kjerkol at det er positivt at foreningen har løftet behovene for familier som skal miste barnet sitt. Samtidig slår hun fast:

– Men felleskapets helsekroner må brukes til formålet. Regjeringen ønsker å rydde opp i en utvikling der enkeltmottakere får øremerket store beløp uten konkurranse. Derfor har denne regjeringen hatt en gjennomgang der vi har fjernet øremerkinger til navngitte mottakere som vi mener kan inngå i en søknadsbasert ordning.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) retter kritikk mot Foreningen for barnepalliasjon (FFB). Foto: Kjartan Bjelland / Fædrelandsvennen

Varslet kontroll i september

Grunnlegger Natasha Pedersen reagerer på NRKs fremstilling av pengebruken. Hun understreker at de aller største kostnadene til foreningen har vært knyttet til byggeprosjektet, rekruttering, utdanning, forskning og aktiviteter for ansatte og pårørende.

Hun påpeker overfor NTB og Fædrelandsvennen at Helsedirektoratet allerede i slutten av september varslet en kontroll av FFB og flere andre organisasjoner.

– Det har vi ønsket velkommen og ser fram til, sier Pedersen.

– Helsedirektoratet har tidligere gått inn i bestemte poster de har hatt spørsmål om, og fått svar de har vært tilfredse med før de utbetalte tilskuddet, legger hun til.

Hun er også uenig i påstandene om at de bruker penger på reklame, og mener dette er informasjons- og opplysningsarbeid.

– Informasjon og opplysningsarbeid er en helt grunnleggende del av både vedtektene og samfunnsoppdraget vårt, sier Pedersen.

Ber om møte med helseministeren

Som svar på helseminister Kjerkols uttalelser skriver Pedersen følgende i en epost til Fædrelandsvennen søndag kveld:

«Helseministeren besøkte Andreas hus i juni, der hun fikk se huset som nå endelig står ferdig og skal ta imot døende barn og familiene deres i januar. Alt det og statens investeringer på 90 millioner kroner, står nå i fare på grunn av regjeringens plutselige kutt av øremerkingen til drift. Vi diskuterer gjerne og tar kritikk for hvordan noen av midlene våre er prioritert, men dette handler ikke om det. Det handler om døende barn som verker etter et tilbud som står klart til å åpne dørene. Det er der de store investeringene er gjort.»

Hun sier samtidig at foreningen vil be helseministeren om et møte «for å gå gjennom påstandene og hva pengene faktisk har gått til direkte».

Foreningen for barnepalliasjon har blant annet kjøpt dette Per Fronth-bildet, «Bloom. Hymnos to the Gift of Time», til Andreas Hus. Foto: Espen Sand

– Nødvendig

Fædrelandsvennen skrev fredag at Foreningen for barnepalliasjon med Natasha Pedersen i spissen har fått 90 millioner i statlige tilskudd siden 2020.

Foreningen har finansiert utdanning på barnepalliasjon, samlinger, arrangementer, reiser, workshops, ansettelser og opplæring av frivillige. Samt deler av byggingen av barnehospicet.

Men også millionlønn til Natasha Pedersen, en ny leilighet for gjester og brukere, reklame og markedsføring, lobbyister og produksjon av podkast og dokumentarfilm.

Foreningen har også gått til innkjøp av kunst, blant annet er det kjøpt inn to bilder fra den nye utstillingen til Per Fronth.

I saken sa Natasha Pedersen at hun ser på pengebruken som helt nødvendig.