FOSSEN: I går gikk det 180 kubikk i sekundet. Ved store flommer kan det gå 1200 i sekundet. Svein Urdal (t.v.) og Angelo Tambini har ikke sett hopp i år. Det er her laksen i Otra ikke kommer lenger. Et fantastisk vakkert område av elva. Foto: Kjartan Bjelland

VENNESLA: 81-åringen er eneste gjenlevende som rodde "engelskmannen". Han går langsmed Vigelandsfossen og prater med Svein Urdal i Vennesla jeger og fisk.

Juvelen

— Venndølene skjønner ikke helt hvilket eventyr denne elva er. Juvelen i bygda, ren igjen. Det er utrolig gøy å oppleve, sier Angelo Tambini som i hele sitt liv har bodd ved elva.

I natt, natt til 1. juni, starta laksefisket. Fredag morgen var de to alt på plass. Sven har fiska siden elva ble ren i 1995. Angelo har fisket siden han sju år gammel dro opp en storlaks i 1939. Han rodde de engelske finfolkene, han fisket under krigen, han fisket da elva var mer grøt enn vann og han fisket da den ble ren igjen.

Få har gjort mer for elva, kjempet mer for elva, stått mer på for å få den ren, enn Angelo med fossen. Få bidrar mer nå enn Svein Urdal.

— Hva er det med laksefiske?

— Folk skjønner ikke før de har prøvd. Det enorme kicket når den biter. Det sitter i kroppen i dagevis. De som glipper, sitter aller lengst. Det er det kicket laksefiskere higer etter, sier Angelo.

— Jeg har lengtet i ni måneder nå. Åpningen på laksefisket er som en forløsning, sier Svein.

De snakker fiske så vi ikke forstår. Men aller mest snakker de ærbødig om elva. Og det som er gjenskapt.

— Laksen har alltid gått opp, men det kunne lukte cellulose i hele huset når man kokte den før, forteller Angelo, som husker 30-tallet, før forurensingen ødela alt. Da hadde heiselbøndene ei laksefelle. To fulle møkkakjerrer med laks henta de ut av fossen - i uka!

— Vi har fått tilbake en juvel jeg ikke helt tror folk skjønner verdien av, sier Angelo.

Elva for folk flest

I 1995 kom ledningen som sendte all papirmasse og tremasse fra Norsk Wallboard og Hunsfos til havs i stedet for i elva. På ett døgn endret elva seg. Slammet forsvant, lukten. Miljøvernminister Torbjørn Berntsen åpnet ledningen og proklamerte at Otra skulle bli ei elv for folket.

I dag er over halvparten av laksen som går opp, født i elva. Utenkelig for få år siden.

— Det snakkes litt om å finne på noe eksklusivt for å trekke rikfolk. NEI! jeg husker da elva var stengt for allmuen. Vi tjuvfiska likevel, men nei. Det er fantastisk at Otra er til for alle, sier Angelo.

Han forteller om da han rodde "lakselordene". Nå var de ikke ekte lorder, det bare heter seg det.

— Derfor sier jeg "engelskmannen". Vi fikk fem kroner kvelden. De likte svært dårlig hvis vi fisket på egenhånd.

Bønn til ungdommen

Svein Urdal mener Otra er blitt Norges flotteste folkeelv. Årskort koster 2600. Øverst ved fossen koster dagskort 400. Er du under 18 kan du fiske hele sesongen for 100 kroner.

— Slå av de derre telefonene, ungdom! En makk eller sluk og en pinne. Det holder lenge, så får du kicket, sier Angelo Tambini.

Borte ved Otra House, som jeger- og fiskeforeningen leier ut til lakseturister, sitter Øyvind Bakken og Egil Odderstøl. De verker nesten.

— Å lenge før midnatt kan mi begynne, roper Egil.