VENNESLA: — Det vi har opplevd i lakseelvene våre på Sørlandet, er helt fantastisk. Så mange tonn med laks, det er et eventyr. På 1980-tallet var det omtrent null laks i elvene, sier sekretær i Otra laxefiskelag, Harald Endresen.

Lørdag avsluttes den 23. laksefiskesesongen, etter nystarten i 1990. Både på 1970- og 80-tallet var vannkvaliteten elendig. Det var ikke levekår for laksen i Agder. Først og fremst på grunn av sur nedbør. Omfattende tiltak ble iverksatt.

Tonn med kalk

— Man begynte å kalke elvene, noe som gjøres hvert år, og i Otra ble det lagt en industriavløpsledning som var helt nødvendig. Otra kalkes ikke, fordi det er mye kalk i berggrunnen øverst i Setesdal, forteller Endresen. Han sier tiltakene på Sørlandet er kjent i Europa.

Fangsten av laks og sjøørret i de største Agder-elvene er børsnotert. Fredag, dagen før sesongavslutningen, var årets på pene 22,3 tonn laks og 1,2 tonn sjøørret.

I 2011 sveivet over 8000 fiskere i landsdelen inn 25,5 tonn laks. Kvoten per fisker er to laks i døgnet.

Bra år for Mandalselva

Mandalselva er Agders største lakseelv med sine 48 kilometer. Otra er nest størst med 15 kilometer fra Vigeland til Kristiansand. Til sammen er det tatt 13,6 tonn i disse to elvene i år.

— Det har vært en veldig bra sesong i Mandalselva, sier Karl Damli fra Kristiansand. Rekordlaksen hans er 9,7 kilo i 2004. I år er den største på sju.

Fredag morgen treffer vi Svein Urdal i det lokale laksefiskelaget i Otra ved Vigeland gård i Vennesla. Han sier det gjort mye bra for å ta vare på fiskebestanden og sikre gyteplasser i elvene. Før årets sesong ble regelen om at laks på over 90 centimeter i Otra ikke skal slaktes, men slippes ut igjen.

Vil ha opp storlaksbestanden

— Regelen er kommet som et forsøk på å få opp storlaksbestanden i elva igjen, sier Svein Urdal.

Han er med i lakseoppsynet som utfører kontroller.

— Er noen tatt for ikke å overholde regelen?

— Vi har tatt noen som har jukset, ja. Fisken ble inndratt og vi har gitt den til eldre på Vennesla-stua, forteller han.

Følelsen av napp

Urdal sier det står voldsomt mye laks i Agder-elvene. Selv har han fått en på 6,5 kilo i år. Han fisker ikke så mye som før.

Det gjør Vigdis Gundersen fra Birkeland. Hun er på sin tiende sesong i Otra og Tovdalselva. Fredag sto hun langs Otra fra klokka 05.00. — Jeg har ikke fått noe i Otra i år, men en på 7,5 kilo i 2009. I Tovdalselva har jeg derimot fått fire smålaks.

— Og laksefiske bruker du mye tid på?

— Tja. Jeg er ute én dag i uka. Det er det jeg rekker ved siden av jobb. Dette er bare så gøy, særlig når du kjenner det napper i snæret, sier Vigdis Gundersen og tenner en ny sigarett.