På YX i Vågsbygd var prisen på en liter 95 oktan mandag ettermiddag 15,04 kroner. Foto: Jan Oddvar Eide

KRISTIANSAND: Både Statoil, Shell og YX satte mandag listeprisen på 1 liter 95 oktan bensin til 14,98 kroner. Med transportkostnadene til Kristiansand, bikker bensinprisen 15 kroner på Sørlandet. Det er ny rekord.

— Råoljeprisen er høy. I tillegg er det et høyt uttak fra bensinlagrene i USA, det er ikke på grunn av høyere forbruk, men at det er lavere produksjon på østkysten. Dermed eksporteres det bensin fra Europa til USA. I tillegg har franske Petroplus stengt flere av sine raffinerier, sier pressetalsmann Knut Hansen i Statoil Fuel & Retail til E24.

Forbruk

Med et bensinforbruk på 0,5 liter per mil, koster nå en kjøretur mellom Arendal og Kristiansand (70 km) 53 kroner. Av dette er 22 kroner prisen du betaler til bensinstasjonen og oljeselskapet. 31 kroner er avgifter til staten.

Her kan du beregne avgiften.

Selv om bilistene betaler rekordhøye priser for bensin, blir statens andel gjennom avgifter rekordlav. I dag utgjør avgiftene til staten 57,2 prosent av bensinprisen. Til sammenligning var statens andel i 1998 76 prosent.

Bensinavgiften er for svovelfri bensin 4,69 kroner, for lavsvovlet og annen bensin er den 4,73 kroner. I tillegg kommer Co2 avgift på 0,89 kroner per liter. Pluss 25 prosent moms.

Konkurranse

I forrige uke sa informasjonssjef Pål Heldaas i Statoil Fuel & Reital tilE24 at selskapets margin i fjor økte med to øre til 65 øre per liter.

Det er i Norge.

På kontinentet, der konkurransen mellom selskapene er hardere, oppgir Statoil Fuel & Retail selv at de har en brutto fortjenestemargin på 37 øre per liter i sentral- og østeuropa, skriver E24. ## Høy oljepris

Prisen på nordsjøolje gikk mandag opp til 121 dollar fatet. Oljen har ifølgeE24 ikke vært så dyr siden begynnelsen av mai 2011. Rekorden på råolje ble satt i juli 2008. Da var prisen 149 dollar per fat.

En tommelfingerregel er at bensinprisen stiger med cirka 40 øre literen når oljeprisen stiger med 10 dollar fatet.

Det kan bety bensinpriser over 16 kroner hvis mot råoljeprisen beveger seg opp mot gamle høyder i Europa.

Oljeprisen stiger nå dels på grunn av konflikten mellom Vesten og Iran, dels på grunn av den uavklarte gjeldssituasjonen i Hellas, skriver Bloomberg News mandag.