KRISTIANSAND: 45,9 prosent av sakene politiet i Agder jobbet med i fjor ble oppklart. En økning på 5,3 prosentpoeng fra året før. Bare ett politidistrikt i Norge kan vise til større økning enn Agder, og det er Salten i Norland.

Samtidig går saksbehandlingstiden ned fra 107 dager i 2010 til 97 dager i fjor.

Ropstad802 Foto: Tore André Baardsen

Agder er dermed i den eksklusive gruppen på fire politidistrikt som har saksbehandlingstid kortere enn 100 dager.Det viser tallene som politidirektoratet presenterte mandag i sin rapport "Kommentterte Strasak-tall 2011".

Ledelsen i Agder politidistrikt vil ikke kommentere tallene før det har gått en uke. Mandag 16. januar har politimesteren i Agder innkalt til en pressekonferanse der fjorårets tall skal presenteres og kommenteres.

Hva innebærer tallene?

— Dette er veldig positive tall, sier Aust-Agders stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

— Ikke minst når vi vet at politidekningen er blitt dårligere i Agder. Det er altså ikke bare flere saker som oppklares på kortere tid. Det gjøre også av færre folk, sier Ropstad som lenge har hatt fokus på organiseringen av politiet i Agder.

Baksiden av medaljen

— Nå vil ikke jeg klage på gode tall. Men når færre folk oppklarer flere saker på kortere tid, vil det også bli diskutert om Agder prioriterer opklaring og tidsbruk for høyt i forhold til andre oppgaver. Jeg tviler på at vi har mer synlig politi i gatene samtidig som saksbehandlingstiden går ned og oppklaringsprosenten opp, sier Ropstad og minner om mannen på Brokelandsheia som fanget tyvene selv, og måtte ha dem innlåst i flere timer før politiet kunne komme.

Nok ressurser

Politikere fra Agder har tatt opp ressurssituasjonen her med tidligere justisminister Knut Storberget.

— Han var relativt klar på at Agder hadde godt med ressurser, og begrunnet det blant annet med den høye oppklaringsprosenten i forhold til sammenlignbare politidistrikter. Så det er noe med balansen her: Hva betyr disse tallene? Hva går satsingen ut over? spør Ropstad som fremhever Fædrelandsvennens reportasje om politiets interne kriterier for saksbehandling som svært interessant.

— Reportasjen viste litt av utfordringen for politiet hvis de ikke har ressurser til å være synlig og til stede. Målet må være mer ressurser til politiet i Agder for å bedre det forebyggende arbeidet, være synlig for folk og oppklare flere saker. Jeg tviler som sagt på at vi har fått mer synlig politi og samtidig klare å økte oppklaringsprosenten. Men hvis tallene sier noe annet, så skal vi bare være glade. Men på politidekning etter antall innbyggere, så kommer vi dårligere ut i forhold til resten av landet, sier han.