KRISTIANSAND: — Jeg opplevde at vi hadde et konstruktivt møte, at han lyttet til det jeg hadde å si, men også at vi sitter med to vidt forskjellige virkelighetsoppfatninger av situasjonen, sier stortingsrepresentant for KrF Aust Agder, Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til fvn.no.

I dag var han i møte med justisminister Knut Storberget for å diskutere politisituasjonen i Agder, som preges av innstramminger, ansettelsesstopp og redusert politibåt-tjeneste i sommermånedene.

- Annen virkelighetsforståelse

Foto: Scanpix

Ropstad forteller at han møtte en åpen dør, men en annen virkelighetsforståelse av situasjonen.— Storbergets oppfatning er at Agder har de pengene de skal ha og vel så det, forteller Ropstad.

Det er Ropstad uenig i. Noe han og partifelle Dagrun Eriksen også gir til kjenne i et brev de forfattet til justisministeren i forkant av møtet. I brevet peker de blant annet på at dagens tildelingsmodell passer dårlig til Agder-distriktet og at behovet per dags dato er større enn midlene.

— Vi har ikke den storbyen som trengs for å utløse storbymidler til politiet, sier Ropstad.

Ropstad mener likevel at distriktets mange studenter og Agders mange turistmål både sommer og vinter tilsier større bevilgninger.

«Totalen av dette krever større bemanning enn innbyggertallet skulle tilsi. Derfor har distriktet driftet med for mange ansatte i forhold til modellen de siste 10 årene. Og etter budsjettoverskridelse i 2010, er det store kutt i 2011 for å komme i balanse. Det gjør situasjonen enda mer kritisk.» heter det i brevet.

— Siden 2002 har det vært flere ansatte ved Agder politidistrikt enn tildelingsmodellen skulle tilsi. Det har det vært aksept for, men nå strammes det inn og det ser vi med bekymring på, sier Ropstad.

- Bekymret for båtsommeren

Han understreker at han ikke er mot verken endring eller modernisering av politiet, men roper varsku over konturene av tildelingsmodellen som nå trer i kraft.

— Så drastisk som det nå er lagt opp til, tror jeg vil være veldig ille, sier han.

«I år blir det kun ett skift i Arendal og Kristiansand. Politibåt-tjenesten i Grimstad er lagt ned og båtene i Risør og Mandal skal kun rykke ut ved alvorlige hendelser. Dette er en altfor dårlig bemanning, og sjanser for ulykker på sjøen vil øke.» heter det i brevet.

— Jeg er bekymret for båtsommeren. Det er klart at totalen av bemanningssituasjonen og politibåter når det kommer mye turister, den er ikke god.

Mindre politi på sjøen i sommer

Reagerer på båtkutt i vest

Han frykter ansettelsestoppen i distriktet bare vil fortsette, og at det blir mindre synlig politi og mindre forebygging som følge av tildelingsmodellen.

- Hvor optimistisk er du etter møtet med justisministeren?

- Jeg er ikke veldig optimistisk, jeg må være ærlig og si det, sier Ropstad, som likevel tror det er viktig å legge press på situasjonen.

— Storberget må kjenne et press fra hele regionen på at dette, at vi ikke finner oss i det, så får en håpe at det kan komme en endring.