SONGDALEN: Før valget lovet samferdselsminister Marit Arnstad 800 millioner til å fullfinansiere ny firefelts E 39 gjennom den køutsatte strekningen Kristiansand— Brennåsen. Ordfører Arvid Grundekjøn og fylkesordfører Terje Damman skrev brev til statsråden og ba henne bekrefte utpillet hun hadde i Fædrelandsvennen, men er ikke fornøyd med svaret de fikk.

– Dette er veldig skuffende. Departementet må ha sett hvor stor glede uttalelsene til statsråden skapte i landsdelen, og burde raskt ha gått ut og dementert dersom det var slik at statsrådens budskap var blitt feiltolket, sier Arvid Grundekjøn.

– Seg selv å takke

Fylkesleder Thor Jørgen Tjørhom i Vest-Agder Sp tar statsråden fra eget parti i forsvar, og mener Grundekjøn som leder av styringsgruppen for Kristiansandspakken burde ha stilt spørsmålene annerledes.

Fylkesleder Thor Jørgen Tjørhom i Vest-Agder Senterparti. Foto: Kjartan Bjelland

– Så lenge andre veiprosjekter i kristiansandsregionen er prioritert foran denne strekningen, er det rett og slett ikke mulig for statsråden å love penger over bordet. Det ville i så tilfelle bety at hun hadde overprøvd lokale prioriteringer som er stadfestet av Stortinget. I fylkestinget var Senterpartiets to representanter alene om å prioritere dette prosjektet foran andre lokale tiltak, sier Thor Jørgen Tjørhom.

Klart løfte

I Fædrelandsvennen 14. august lar en smilende Marit Arnstad seg avbilde ved siden av en like fornøyd Senterparti-ordfører Johnny Greibesland i Songdalen.

På direkte spørsmål fra Fædrelandsvennen svarte statsråden et klart ja til at staten ville bidra med resten av de 1,5 milliarder kronene som en permanent fire felts motorveitrasé mellom Breimyrkrysset og Volleberg vil koste.

Forutsetningen var at styringsgruppen for Bypakken i Kristiansand vil omprioritere de 600-700 millionene som er avsatt til midlertidige tiltak i området.

Men ordfører Arvid Grundekjøn og fylkesordfører Terje Damman hadde ikke hørt ett ord fra statsråden om veipengene, bare lest nyheten i Fædrelandsvennen. 26. august skriver de derfor brev til samferdselsministeren, der de ber om bekreftelse på at styringsgruppen kan omdisponere avsatte midler til å gå i gang med full utbygging av firefelts vei mellom Breimyrkrysset og Volleberg. I brevet spør de også om staten vil finansiere restbeløpet. Høyre-ordførerne vil også vite om staten i så tilfelle kan bidra med friske midler, eller om det legges opp til helt eller delvis bompengefinansiering.

UAVKLART: I august lovet samferdselsministeren statlig sluttfinansiering av den forhatte køstrekningen på E 39 gjennom Songdalen, men lokalt stilles det i dag spørsmål ved om hva hun egentlig mente. Foto: Torstein Øen

Marit Arnstad skriver tilbake at det er fullt mulig å endre rekkefølgen i samferdselspakken for kristiansandsregionen, men at departementet foreløpig ikke har mottatt en slik henvendelse. Noe svar på hvorvidt staten vil bidra med 800 millioner kroner gir hun ikke.

– Politikerforrakt

Fylkesleder Christian Eikeland Vest-Agder Frp mener statsråden skaper politikerforrakt når hun så tydelig går ut og lover penger som hun senere ikke kan stå ved.

– Jeg er egentlig ikke overrasket, da jeg hele tiden oppfattet løftene til samferdselsministeren som et rent valgkamputspill. Nå skal i alle fall Frp i Vest-Agder arbeide aktivt overfor den kommende regjeringen for å få midler til fylkets desidert viktigste samferdselsprosjekt, sier Christian Eikeland.

Det lyktes onsdag kveld ikke Fædrelandsvennen å komme i kontakt med noen i Samferdselsdepartementet politiske ledelse.