GRIMSTAD: — Inntil i går kveld trodde vi at alt var fryd og gammen i Venstre. Det var et sjokk å høre om dette som har skjedd, sier Hans Antonsen til fvn.no.

Venstres første nestleder Helge Solum Larsen (43) trakk seg i går fra alle verv i Venstre, etter at han ble anmeldt for voldtekt av en 17 år gammel jente.

Solum Larsen skal overfor partifeller ha erkjent å ha hatt sex med jenta, men avviser anklagene om voldtekt.

Den angivelige voldtekten skal ha skjedd under Rogaland Venstres fylkesårsmøte.

Kjent i 25 år

Antonsen har kjent Solum Larsen gjennom 25 år. Han sier det har vært et krevende døgn, etter at han mottok nyheten.

— Dette går sterkt inn på meg, når en person jeg kjenner så godt kan gjøre noe sånt. Uavhengig av om det var en voldtekt eller ikke, er dette et grovt tillitsbrudd. Det viktigste nå er at jenta blir tatt godt hånd om, sier Grimstad-ordføreren.

Eva Kvelland Foto: ARKIV

Også Kristiansand Venstres Eva Kvelland tok nyheten tungt.

— Dette er en fryktelig trist sak for alle de involverte. Det er en menneskelig tragedie for mange, sier Kvelland.

Krisemøte

Hun sitter også i partiets landsstyre. Onsdag kveld er Kvelland og resten av styret innkalt til krisemøte etter skandalen.

— Jeg har ikke fått noe beskjed om hva vi skal snakke om på møtet, sier bystyrepolitikeren, som skal delta på møtet på telefon fra Kristiansand.

Men et sentralt spørsmål for Venstre frem mot landsstyremøtet i april er å finne en ny kandidat til nestleder-vervet.

Ny nestleder

Valgkomiteen la fram sin innstilling i januar, med Helge Solum Larsen innstilt til gjenvalg. Nå blir arbeidet gjenopptatt.

– Vi vil be om fylkesledernes mening under landsstyremøtet i kveld, sier komiteens leder Line M. Rustad til NTB.

Om partiets andre nestleder Ola Elvestuen nå vil rykke opp, eller om det kommer inn en ny første nestleder, er ennå ikke klart.

Verken Kvelland eller Antonsen vil spekulere i om de er aktuelle til vervet.

— Det er ikke der jeg har mine tanker. Dette er en prosess som valgkomiteen må ta seg av, sier Antonsen.

– Tøft

Partileder Trine Skei Grande hadde senest natt til onsdag SMS-kontakt med den 17 år gamle jenta som hevder seg voldtatt av Solum Larsen.

– Det er veldig tøft for henne. Hun er en fantastisk flott Unge Venstre-jente som jeg håper vi klarer å ta hånd om på en ordentlig måte. Hun er en veldig aktiv, engasjert, politisk oppegående og dyktig jente.

Bistandsadvokaten sier at jenta etter forholdene har det greit, men at det fortsatt er vanskelig for henne.

– Hun har venner og familie rundt seg. Det er et godt apparat som stiller opp, sier 17-åringens bistandsadvokat Berit Johannessen til NTB.

Hun snakket med 17-åringen onsdag og forteller at jenta har vært forberedt på oppmerksomhet om saken.

– Hun har gitt uttrykk for at pressekonferansen tirsdag gikk som forventet. Nå har hun ikke ønske om noe annet enn ro, sier Johannessen.

Familiefar

Helge Solum Larsen er gift og har ett barn. Han er nå innlagt på sykehus, der han etter det NTB forstår er underlagt psykiatrisk behandling.

– Vi har kontakt med familien hans. Vi prøver å stille opp alt vi kan og samtidig skjerme dem. De har virkelig ingenting med dette å gjøre.

– Samtidig har vi prøvd å være der for Helge også og bidro blant annet til at han fikk den hjelpen han trengte, sier Skei Grande.

Verken hun eller Solums forsvarer vil si noe om hans helsetilstand. Advokat Inger Marie Sunde sier til NTB at hun har vært i kontakt Solum Larsen, men at de to ennå ikke har snakket grundig om saken.