— Værprognosene var tøffe. Ting kunne gått mye verre for Sørlandet enn det som ble tilfelle, sier Helge Frøyså, skadesenterleder for forsikringsselskapet If i Kristiansand.

Forrige helg herjet ekstremværet «Nina» på Sørlandet og i Norge. Uværet forårsaket at hustak ble flerret av, og at tre veltet over veier og hus.

Nå har skademeldingene begynt å tikke inn til forsikringsselskapene.

3-400 skader

På bakgrunn av rundt 100 skader som er meldt inn til forsikringsselskapet If fra kunder i Vest— og Aust-Agder, estimerer Frøyså at samtlige forsikringsselskaper har fått inn mellom 300 og 400 skader totalt sett fra sørlendingene.

— Det er litt tidlig å si hvor stort omfanget vil bli. Jeg vil anslå at skadene vil få en prislapp på mellom seks og ti millioner kroner, sier han.

— If har fått rapportert 15 båtskader i landsdelen, så totalen er trolig 30-40 skader på båter i Agder, fortsetter Frøyså.

Slapp billig unna

Bjarne Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige, som er Norges nest største forsikringsselskap etter If, sier at hele 70 prosent av skadene etter «Nina» er lokalisert i Hordaland, mens 20 prosent er lokalisert i Rogaland.— Agder-fylkene har sluppet billig unna dette, poengterer han.

Flere skader vestover

Statistikken viser at Sørlandet i stor grad ble rammet hardest vest i Agder.

Forsikringsselskapet If har eksempelvis fått rapportert inn én skade fra Risør, tre fra Grimstad, ti fra Arendal, fem fra Kristiansand, fem fra Mandal, sju fra Lindesnes, 12 fra Farsund og hele 20 fra Flekkefjord.

— Det dreier seg mest om takskader. En del tak har blåst av, og tre har veltet over hus, opplyser Emma Elisabeth Vennesland, informasjonsdirektør i If.

350 millioner kroner

Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge (FNO), sier at det er meldt inn 7000 naturskader til forsikringsselskapene i Norge etter ekstremværet. I tillegg til disse skadene er det innmeldt skader på blant annet biler, båter og campingvogner.

— Det er estimert at skadene etter ekstremværet Nina vil beløpe seg til 350 millioner kroner på landsbasis, sier hun.

Vanskelig å melde

Eldbjørg Moxnes, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, sier at det var krevende å melde og varsle om hvordan «Nina» ville treffe Norge. En periode så det ut til at Sørlandet ikke ville bli rammet av uværet.

— På de siste værmodellene som ble produsert, døgnet før været skulle slå til, hadde lavtrykksystemet imidlertid flyttet seg lenger sør, forklarer meteorologen.

En time kortere flytur

Det er såkalte jetstrømmer, kraftige vinder i store høyder, som førte til ekstremværet. Lavtrykk samlet seg i jetstrømmene og presset seg mot Norge.

— På grunn av jetstrømmene knyttet til «Nina», var flyturen fra New York til London en time kortere enn normalt, forteller Moxnes, som kan opplyse om det ikke er noen form for ekstremvær i sikte de neste ti dagene.