— Det er nå klart at Agder-fylkene blir dratt med i ekstremværet Nina. Lavtrykksvbanen kommer til å gå litt lenger sør enn først antatt, så det betyr at det blir mye hos dere også. Sent i ettermiddag er det nok best å holde seg innendørs, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss til Fædrelandsvennen ved 8.30-tiden lørdag morgen.

LIVESTUDIO: Fædrelandsvennen følger uværet hele lørdagen

Bølger på 8-10 meter

Lørdag morgen vil Meteorologisk institutt ut et oppdatert varsel, opplyser Gislefoss. Les hele varselet her.

— Fra sent lørdag ettermiddag vil det blåse vestlig sterk storm ved kysten vest for Lindesnes. Det blir bølger på 8-10 meter, men enkeltbølger vil være høyere. I fjellet vil det blåse vestlig full storm. Det er ventet sterke vindkast i lavlandet, det vil si 30 meter per sekund, sier Gislefoss.

Det er nye beregninger av vindstyrkene som har ført til at Aust- og Vest-Agder nå omfattes av varselet. Fredag kveld ble det varslet ekstremvær i Hordaland og Sogn og Fjordane, men ikke i Rogaland og Agder.

Fare for liv og verdier

Natt til lørdag ble varselet utvidet til å gjelde Rogaland og lørdag morgen ble altså Vest— og Aust-Agder også tatt med.

I Rogaland ventes det vindkast på omkring 35-45 sekundmeter og 12-14 meter høye bølger når vinden er på sitt sterkeste i ettermiddag.

Et ekstremvarsel blir sendt ut når Meteorologisk institutt mener værforholdene kan utgjøre en fare for liv og verdier. Værfenomener som kan forårsake et ekstremvarsel sterk vind, store nedbørmengder, ekstremt stor snøskredfare over store områder, samt stormflo.

Økt bemanning

Både operasjonssentralen i Agder politidistrikt og 110-sentralen har satt inn ekstra bemanning for å håndtere eventuelle henvendelser i forbindelse med været. Brannvesenet i Kristiansandregionen holder seg foreløpig avventende.

— Vi kjører med normal bemanning, men har muligheten til å trykke på mange knapper for å få inn flere mannskaper, sier overbefalsvakt Jan Røilid i Kristiansandregionen brann og redning.

Han ber folk om å sikre gjenstander som kan fly av gårde.

— Forebygging er et godt råd. Da unngår man kanskje at vi må ut. Alt langs kysten er utsatt, sier Røilid.