Agder-politiet tar nå grep for å være klare for en stormfull helg.

I vinduet over ser du Meteorologisk institutts animasjon som viser hvordan lavtrykket beveget seg mot norskekysten.

— I første rekke har vi knyttet kontakter mot andre nødetater, fylkesberedskapssjefen og sivilforsvaret. Så vi har planene og kontaktene klare om det skulle skje noe, sier stabssjef i Agder politidistrikt, Bård Austad, til Fædrelandsvennen.- Samtidig styrker vi bemanningen på operasjonssentralen gjennom helga, sier han.

- Ikke oppsøk uværet

Bård Austad har også en generell oppfordring til publikum.

- Et varsko ut er at folk ikke burde oppsøke uværet for å se på bølgene. Vær varsom - og sikre egne eiendeler slik at ting ikke flyr rundt, sier han.

— Hva kan skape størst problemer?- Høy vannstand med regn og vind kan gi stengte veier, oversvømmelser og trær som blåser over ende. Strømmen kan også forsvinne, for private og for bedrifter. Tak kan blåse av, og vi kan oppleve jordskred og lignende, som vil kreve evakuering. Vi skal ikke male fanden på veggen, men vi må være klare om noe inntreffer.

- Ekstreme forhold

Fylkesberedskapssjef ved Fylkesmannen i Vest-Agder, Yngve Årøy, sier at også de er klare. Det er Fylkesmannen som har ansvaret for det regionale situasjonsbildet.

— Selv om det ikke blir ekstremvær, så kan det bli ekstreme værforhold. Det er viktig at folk følger de rådene som blir gitt, og vi har dialog med politiet og Agder Energi. De viktigste samfunnsområdene for oss nå er kraft, tele, vei og politi, sier han.- Jeg vet at Telenor har beredskapsplaner, og sannsynligvis Statens vegvesen også.

Kommunen klar

I Kristiansand kommune er et mannskap på 16 klare til å rykke ut.

— Fra før har vi en høy beredskap på plass vinterstid med brøytemannskaper, og vi har 16 mann på vakt som kan kalles ut på kort varsel om trær velter over veier, eller lignende, sier byingeniør Terje Lilletvedt.

— I teknisk sektor sikrer vi også alt som kan blåse vekk, som stillaser på anleggsplasser. Vi har også tatt ned juletreet i Markens tidligere enn vanlig.

Les også:

Rådet til småbåteiere er også klart.

— Vi tilbyr båteiere som bor i båten å legge seg i Christiansholm båthavn, bak moloen. Ellers så tror jeg folk er godt informert om stormen, og det er eget ansvar å sikre båten og egne eiendeler godt, sier Per-Christian Nygård, daglig leder ved småbåthavnkontoret i Kristiansand.

— Vi ber også transportørene som driver opplagsplassene sjekke at båtene på land står trygt i krybbene.

Ikke ekstremvær

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Mariann Foss, sier til Fædrelandsvennen at stormen på Sørlandet ikke vil bli klassifisert som ekstremvær.

- Det blir kraftig vind, men vi fortsetter ikke den økte overvåkningen for Agder. Stormen treffer hardere nord på Vestlandet lørdag, og der vurderer vi fortsatt om vi skal sende ut varsel om ekstremvær.

Fredag formiddag sendte meteorologene ut et nytt obs-varsel for Agder. Det ventes storm i Ytre Skagerrak og på kysten av Vest-Agder. Fra lørdag ettermiddag blir det også storm i vestlige fjellområder, i Skagerrak og på kysten.

Fredag og lørdag blir det vestlig periodevis liten storm med 22 m/s på kysten, mens det vest for Lindesnes blir periodevis full storm med 25 m/s. Fra lørdag ettermiddag ventes det vestlig storm med 22 m/s i fjellet.Foss sier at de forløpig har fokus på vinden, og at obs-varsel om stigende havnivå vil komme søndag.

— Fra svenskegrensa til Mandal vil havnivået stige 70- 90 centimeter over nivået i tidevannstabellen. Denne springfloen kommer som en forsinket effekt av vinden, sier Foss.

Om bølgehøyde sier hun at det fra Oksøy og vestover vil komme bølger med en høyde på 8-9 meter, som vil gå ned til 6-8 meters høyde.

Sjekk hva vannstanden blir der du bor på sehavnivå.no.

Ikke bekymret

I Kristiansand havn sier assisterende havnedirektør, Thomas Granfeldt, at de er godt forberedt.

— Havna er tuftet på god beredskap, og kan ta imot dem som får problemer ute på havet. Vi vurderer hvert år risikohendelser, slik at vi er i forkant. Og springflo og orkan er den del av det, sier han.

Heller ikke Per-Christian Nygård ved småbåthavnkontoret er bekymret.

- Vannstanden har steget med en meter før, uten at det skapte store problemer. Flytebryggene flyter, og det skal stige over meteren før vannet flommer inn over land.

Det verste lavtrykket treffer Norge natt til lørdag. Dette bildet fra Meteorologisk institutt viser hvordan det kommer fra Canada og beveger seg mot norskekysten. Foto: Meteorologisk institutt