— Det verste lavtrykket kommer inn mot kysten natt til lørdag. Fra lørdag morgen og utover dagen vil vinden øke i styrke og det blir verst på ettermiddagen, sier vakthavende meteorolog Mariann Foss ved Meteorologisk institutt til Fædrelandsvennen torsdag kveld.

Hun opplyser at det er usikkert hvor ille været vil bli frem mot helga. Innen klokka 12 fredag vil Meteorologisk institutt avgjøre om det skal sendes ut varsel om ekstremvær.

— Torsdag kveld fikk vi inn en prognose som viser litt mindre vind enn den forrige. Vi skal gjøre to kjøringer til før vi må avgjøre om det skal sendes ut varsel om ekstremvær, sier Foss.

På vei fra Canada

I løpet av torsdagen har meteorologene vært i kontakt med fylkesmennene i Aust- og Vest-Agder for å holde dem orientert om værsituasjonen.

— Foreløpig ser det ut til at det blir verst på Vestlandet. I Agder er kysten fra Lindesnes og vestover mest utsatt. Lørdag vil det helt sikkert blåse sterk kulng, men det er uvisst om det blir liten eller full storm, sier Foss.

Videoen øverst i artikkelen er hentet fra Youtube-kanalen til værtjenesten Yr. Den viser hvordan lavtrykket kommer fra Canada og beveger seg østover mot Europa og Norge lørdag.

– Det er en kjempekraftig jetstrøm som tar lavtrykket med seg i full fart på mellom 50 og 60 knop, sier statsmeteorolog Anne Mette Olsen til Yr.

Hun forteller at det er ventet svært høy vannstand og bølger på 10-12 meter når uværet treffer.

Trolig ikke orkan

Stormen er ventet å treffe Norge i to omganger i løpet av helga. Fredag kan det bli full storm med vind opptil 25 sekundmeter vest i Vest-Agder. Lørdag kan det bli vestlig sterk storm opp til 30 sekundmeter.

Det verste lavtrykket treffer Norge natt til lørdag. Dette bildet fra Meteorologisk institutt viser hvordan det kommer fra Canada og beveger seg mot norskekysten. Foto: Meteorologisk institutt

Varselet som kom torsdag kveld tyder på at det trolig ikke vil blåse orkan, slik det ble meldt noen timer tidligere.

— Ekstrevær på nedbør er en ting, men mye vind har større konsekvenser. Det er mye som kan bli ødelagt av vinden og det kan påvirke båt- og flytrafikken. Folk må eventuelt holde seg innendørs, men som sagt er det fremdeles usikkert hvordan det blir og vi venter hele tiden på nye prognoser, sier Foss.

Ifølge Stavanger Aftenblad vil politiet i Rogaland har økt beredskap fra fredag ettermiddag og gjennom helga. Operasjonsleder Martin Ugland i Agder politidistrikt opplyser at han har vært i kontakt med Hovedredningssentralen torsdag kveld.

— Vi har diskutert dette med Hovedredningssentralen, men jeg kan ikke svare på dette med beredskapen nå i kveld. Det blir opp til HRS og stabssjefen i Agder-politiet å vurdere i morgen, sier Ugland.

Color Line avventende

Markedssjef Nina M. Andersen i Color Line forholder seg foreløpig avventende.

— Vi følger værmeldingene fortløpende. I løpet av helgen har vi kun én avgang med Superspeed, den går fra Hirtshals klokken 17.30 lørdag. Om vi kan gå som normalt eller må utsette er for tidlig å si noe om nå, sier Moland Andersen.

Passasjerene vil bli kontaktet umiddelbart dersom avgangen blir avlyst, opplyser hun.

— Normalt vil vi vente så lenge som mulig og håpe på det beste. Det er kapteinen som har det siste ordet. Vi går ikke ut i sjø som kan være farlig for de som er om bord, sier Moland Andersen.

Ifølge Moland Andersen er mange av passasjerene som kommer fra Hirtshals lørdag dansker som skal til Norge for å gå på ski.