— Den Nordiske Motstandsbevegelsen på Sørlandet har ikke vært noe stort miljø til nå, og det har vært et miljø preget av svak organisering. Det er en del som følger dem på nettsidene deres og liknende, men kun et fåtall medlemmer er aktive, sier Knut Aurebekk, leder for politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Agder.

Etter at regnbueflagg ble stjålet og brent i Kristiansand like før helga, har Den Nordiske Motstandsbevegelsen tatt på seg ansvaret for handlingene.

Motstandsbevegelsen betegner seg som en revolusjonær, nasjonalsosialistisk kamporganisasjon, og har medlemmer i Norge, Sverige og Finland.

Paraden under Skeive Sørlandsdager fikk stor oppslutning på lørdag. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Hatkriminalitet

Regnbueflaggene som ble kuttet ned fra flaggstengene på Lundsbroa, ble senere brent på Odderøya. Foto: Tipser

Politiet anser tyveriet av flaggene sammen med flaggbrenningen som hatkriminalitet, og vil kalle inn flere aktuelle personer til avhør etter at Foreningen for kjønns— og seksualitetsmangfold Sør (FRI Sør) har anmeldt forholdet.- Vi konstaterer at de på sin hjemmeside tidligere har promotert ytringer som kan ligge innenfor ytringsfriheten. Når de nå viser bilder fra en aksjon som innbefatter straffbare handlinger, som tyveri av flagg og brenning av disse, er spørsmålet om noen tør å ta personlig ansvar for handlingene, sier Petter Sandell, seksjonsleder for etterforskning ved Kristiansand politistasjon.

Kontroll på aktivistene

Han sier at politiet holder øye med miljøet, og at de har forholdsvis god kontroll på hvem de aktive medlemmene er. Aurebekk i PST sier at Motstandsbevegelsen er aktive flere steder på Sørlandet. På deres egne hjemmesider, viser de til aksjoner i Vennesla, Lillesand og Arendal, i tillegg til i Kristiansand.

Aktivitetsnivået i gruppa går ifølge Aurebekk i bølgedaler, men politiet og PST har sett aktivitet på Sørlandet særlig de to-tre siste årene.

— Nå ser vi en annerledes utvikling i form av at de utfører hatkriminalitet. Dette faller litt utenfor PST sitt anliggende, som konsentrerer seg om vold. Frem til nå kan vi ikke se at denne gruppa har oppfordret til politisk motivert vold, sier Aurebekk.

Han presiserer at trusselbildet ikke er statisk, og at PST følger med på utviklingen.