Amalie Viksnes (t.v.) og Anniken Stormark synes det er topp at Vennesla-ungdom får anledning til å bli kjent med asylsøker-ungdom. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Tor Robert Robstad kan tenke seg flere flerkulturelle treff i bowlinghallen, Han synes alle skal bidra med sitt til at flyktninger får en grei start i et nytt land. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

VENNESLA: — Det gjøres en fantastisk jobb mange steder i Vennesla nå. Frivillige fortjener all mulig ros. Det er en glede å se hvordan venndølene tar i mot våre nye landsmenn, sa ordfører Torhild Bransdal i formannskapet tirsdag formiddag.

Vi har vært her i åtte uker. Det er helt topp, men vi kjenner jo nesten ingen på vår egen alder.

Der vedtok politikerne enstemmig (fra Frp til KrF) å bosette 12 mindreårige flyktninger mellom 15 og 18 år, utover de 60 voksne som allerede skal bosettes i år. De sa nei til fem mindreårige under 15 år, rett og slett fordi Vennesla ikke har erfaring med enslige flyktninger. Rådmannen snakker om kapasitet, siden det også bor 130 asylsøkere i kommunen nå.

- Vennesla er så stille

Tor Robert Robstad kan tenke seg flere flerkulturelle treff i bowlinghallen, Han synes alle skal bidra med sitt til at flyktninger får en grei start i et nytt land. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Like etter møtet startet et arrangement som viser hva ordføreren snakker om. Innehaver av Vennesla Bowling, Tor Robert Robstad, hadde invitert en skoleklasse fra Vennesla videregående skole til å bowle et par timer med de 25 mindreårige asylsøker-guttene som bor på hestesenteret i Støa.— Fantastisk moro. Vennesla er så stille. Vi har vært her i åtte uker. Det er helt topp, men vi kjenner jo nesten ingen på vår egen alder. Dette er gøy. Det er kjempebra å treffe norsk ungdom, sa en av asylsøker-guttene som kan engelsk.

Les også:

Les også:

Les også:

Ifølge asylmottaket har Utlendingsdirektoratet bedt om at ingen oppgir navn eller ta gjenkjennelige bilder av asylsøkerne, siden de er under 18 år og enkelte er i en komplisert sikkerhetssituasjon.

Vet ikke hvor lillebror er

Gutten vi snakket med sier han reiste i 45 dager fra Afghanistan til en skog i Bulgaria. Derfra kom han seg til Norge. 16-åringen får tårer i øynene når vi spør hva han flyktet fra. Han vet ikke om foreldrene er i live. Han sier han er dypt bekymret for en yngre bror.

— Han forsvant for oss på veien, sier han.

Amalie Viksnes (t.v.) og Anniken Stormark synes det er topp at Vennesla-ungdom får anledning til å bli kjent med asylsøker-ungdom. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Det kan være godt å tenke på andre ting. For eksempel bowling.— Det er moro å se at de koser seg. Dessuten er det gøy å bli kjent med dem. Vi har forsøkt å få til noen treff på bedehuset også, sier Amalie Viksnes og Anniken Stormark.

Jentene synes det er godt å høre at mange frivillige jobber for at asylsøkere har det greit i Vennesla. De synes det er en plikt å hjelpe mennesker i nød.

Vidar Ulstein fra Vindbjart er også med i bowlinghallen. Han er kontaktperson mot asylsøker-guttene for Vindbjart.

— Veldig bra at de får møte norsk ungdom. Vi i Vindbjart jobber i samarbeid med asylmottaket og arrangerer en del fotball og cricket på Moseidmoen, men de treffer jo få norske, sier han.

Vindbjart, Frivilligsentralen og andre gjør en kjempejobb med å få aktivisert guttene. De blir mer og mer integrert. Da er det en fordel om de vi skal bosette er de mindreårige som allerede er i Vennesla og ikke fra Vestlandet eller Alta

Strike på første kast

Mens noen bowlingkuler havner i renna, synes Tor Robert Robstad at ideen med flerkulturell bowling ble strike på første kast, og det gir mersmak. Han synes alle bør bidra med sitt for å gi asylsøkere og flyktninger en god start i et nytt land.

Politikerne i Vennesla håper nå at UDI kan greie å matche listen over adresser til asylsøkere med listen over flyktninger som skal bosettes.

— Vindbjart, Frivilligsentralen og andre gjør en kjempejobb med å få aktivisert guttene. De blir mer og mer integrert. Da er det en fordel om de vi skal bosette er de mindreårige som allerede er i Vennesla og ikke fra Vestlandet eller Alta, sier ordfører Bransdal med et enstemmig formannskap i ryggen.