Dømt for trusler på Snapchat

Gutten ble banket opp på Sørlandssenteret og anmeldte gjerningspersonen. Så ble han truet med represalier gjennom bildedelingstjenesten Snapchat.

Publisert:

Snapchat gjør det mulig å dele foto og video og legge til tekst og tegninger. Men meldingene forsvinner etter kort tid. Nå er en 18-åring dømt for å ha brukt mobilappen til trusler. Foto: ERIC THAYER

 • Eivind Kristensen
Denne artikkelen er over fire år gammel

KRISTIANSAND: I Kristiansand tingrett er en 18-åring dømt for å ha forsøkt å påvirke offeret foran rettssaken og for å ha gjengjeldt anmeldelsen mot ham.

Mobilappen Snapchat har vokst kraftig siden starten i 2011, og har i følge Wikipedia over én million norske brukere. De fleste er ungdommer. Snapchat gjør det mulig å dele foto og video og legge til tekst og tegninger.

Meldingene kalles «snaps», og til forskjell fra andre liknende tjenester er bilder og video kun synlig i ti sekunder. Deretter blir snappene slettet fra mottakerens mobil. Meldingene kan likevel spares ved å ta et bilde av skjermen.

Utsatt for vold

De aktuelle truslene kom etter en voldsepisode på Sørlandssenteret i juni i år. Der ble tre gutter angrepet og banket opp av en 18-åring og en 16-åring, begge fra Lillesand. Eldstemann er dømt for å ha sendt tre bildemeldinger på Snapchat da han ble kjent med anmeldelsen fra et av ofrene.

Bildene var av ham selv og kjæresten og mottakeren ble advart med teksten «pass deg» og «du bør være forsiktig når du er ute».

I tillegg ble det sendt en snap med bilde av en pistol rettet mot den fornærmede. Dette bildet var ledsaget av teksten «snitches get snitched». (Dette viser til ordtaket «snitches get stitches», som oversatt betyr at tystere skal bli straffet, journ. anm.)

Snappene ble sent fra mobilen til 18-åringens mindreårige kjæreste. I retten hevdet han at han ikke kjente til meldingene, mens kjæresten hevdet det var hun som hadde sendt dem. Retten festet ikke lit til disse forklaringene.

Det vises blant annet til at jenta i to politiavhør har forklart at 18-åringen stod bak snappene til voldsofferet.

Truet under rettssaken

I dommen skriver Kristiansand tingrett at truslene må møtes med en «markant og streng» reaksjon, og at «sosiale medier er en enkel tilgjengelig kanal for å fremsette trusler» mot vitner eller fornærmede i straffesaker.

18-åringen er også dømt for volden på Sørlandssenteret og for å ha banket opp ytterligere en person. Også i forbindelse med denne voldsepisoden deltok hans 16-årige kamerat.

Straffen er satt til åtte måneders fengsel for 18-åringen. Halvparten av straffen er betinget. 16-åringen er dømt til 120 dagers fengsel, som gjøres betinget ved at gutten går gjennom oppfølgingsopplegg i regi av Konfliktrådet over ett år.

Begge må sammen betale 15.000 kroner i oppreisning til gutten som ble truet og 5000 kroner til en av de øvrige fornærmede.

Da saken var oppe i retten truet 18-åringen på nytt voldsofferet. Han viste tegn med fingrene over halsen hva som ville skje med gutten. For dette kan han vente seg et nytt oppgjør i rettsvesenet.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Eivind Kristensen eivind.kristensen@fvn.no
Publisert:

Les også

 1. 18-åring tiltalt for å ha truet vitne via Snapchat

 2. Mann (29) i retten for å ha stjålet nakenbilder på Snapchat

 3. Mobil-app brukes til mobbing

 4. Mann siktet for nettovergrep mot mindreårige jenter

 5. Undersøkelse: Mest mobbing via Snapchat

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
 1. Lillesand
 2. Sørlandssenteret
 3. Kristiansand
 4. Wikipedia
 5. Snap Inc.