MANDAL: — Intensjonen med appen er egentlig veldig bra. Hensikten er at den skal spre positive ting om området du er i, blant annet fortelle om arrangement og hendelser, sier Dennis Torkelsen, fylkesleder i Elevorganisasjonen i Vest-Agder.

Han går på Mandal videregående skole der appen brukes flittig.

Ingen registrering

Det spesielle med denne appen er at du ikke trenger noen form for registrering. Det er bare å laste ned og begynne å skrive. Alle som er i samme geografiske område kan se hva som står nedover.

— Når man bruker kanaler som Facebook, Instagram og Twitter må man i det minste bruke et profilnavn. Det kan riktignok være anonymt, men det er mulig å finne ut av hvem du er, sier Torkelsen.

Dennis Torkelsen, fylkesleder i Elevorganisasjonen i Vest-Agder, misliker sterkt hvordan Jodel-app'en brukes til ren mobbing av elevene på skolene. Foto: Jarle R. Martinsen

Med Jodel er det mulig å spre svært negative karakterstikker om hverandre uten å avsløre seg selv.

Mobber familien

Torkelsen viser oss hvordan noen har omtalt kjønnsorganet til en gutt på skolen. Et annet tilfelle står det at folk skal si sin mening om en bestemt person. Hun kalles for de styggeste ting ei som søker etter oppmerksomhet døgnet rundt.

Bak hver karakteristikk er det mulig å trykke liker.

— Jeg vet om elever som har slettet appen etter at medelever har omtalt deres familiemedlemmer på svært nedrige måter, sier Torkelsen.

Vi er virkelig for voksne til å holde på med slikt

Nå ber han elevene ta seg sammen og forstå hvordan de sårer andre.

Slik gikk meldingene nedover i Jodel-app'en for Kristiansand-området lørdag morgen. Vi måtte bla oss langt nedover for å finne meldinger som var anstendige nok til å publiseres...

— Vi er virkelig for voksne til å holde på med slikt, mener han.

Må oppføre seg

Det samme sier rektor på Mandal videregående skole, Oddvar Haaland.

— Jeg kjenner appen og synes det er leit at elevene bruker den til å mobbe hverandre, sier Haaland, som har hørt at også andre rektor-kolleger på videregående skoler opplever appen som et problem.

Haaland sier at det neppe finnes tekniske muligheter for skolen å hindre ungdom å bruke den.

- Så det handler om å appellere til elevene om å oppføre seg, sier han.

Samlet inn til møte

Ved Sande videregående skole i Vestfold førte bruken av appen til at elvene ble innkalt til allmøte, etter initiativ fra rektor.

I tillegg ville han sende ut brev til alle foresatte og om nødvendig koble inn politiet dersom ikke mobbing slutter.

Appen har også egne administratorer. I følge Drammens Tidende kom det opp en advarsel til alle i Drammen-området om at de ville bli utestengt om mobbingen fortsetter.

- Men hvordan de skal slette brukere når man ikke trenger å registrere seg i utgangspunktet, er for meg en gåte, sier Torkelsen.