KRISTIANSAND: — Vi er oppmerksomme på den spesielle situasjonen Agder politidistrikt er i akkurat nå med seks drap til nå i år, der flere har skjedd i løpet av kort tid, sier statssekretær Astri Aas-Hansen i Justis- og beredskapsdepartementet til Fædrelandsvennen.

- Vil dere bistå Agder politidistrikt i denne spesielle situasjonen?

— Jeg kan ikke, og skal ikke, sitte som politiker og gi instrukser til Agder om hva de skal gjøre. Hvis politidistriktet har behov for nasjonale bistandsressurser, kan de anmode om dette fra Kripos, enten det gjelder seksualforbrytelser eller voldskriminalitet, som drap. I tillegg må det være mulig å se på samarbeid mellom politidistrikter, sier Aas-Hansen.

Prioritering

Kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt bekrefter overfor Fædrelandsvennen at de fire drapene som akkurat nå etterforskes, går ut over arbeidet med alvorlige sedelighetssaker og grove narkotikasaker.

IKKE MER: Statssekretær Astri Aas-Hansen har ikke mer ressurser til politiet i Agder, men mener politiet har flere muligheter til å få assistanse i den ekstraordinære situasjonen der fire drap er under etterforskning.

— Vi trekker ressurser fra disse øremerkede saksområdene for å delta i etterforskningen av drapssakene. I tillegg blir vår kapasitet for tekniske undersøkelser av andre alvorlige saker rammet. Samlet sett fører dette til at andre prioriterte saksområder rammes når vi må trekke på disse etterforskerne for deltagelse i fire drapssaker som fortsatt er under etterforskning, bekrefter Pedersen overfor Fædrelandsvennen.Spørsmålet om prioriteringene til politidistriktet kommenterer Arbeiderpartiets statssekretær fra Lillesand slik:

— Hvordan politidistriktet konkret skal prioritere ressursene de har, er politimesterens ansvar, blant annet ut fra Riksadvokatens prioriteringsdirektiv, sier Aas-Hansen.

Spesiell situasjon

- Er det aktuelt å tilføre ekstra midler i denne spesielle situasjonen, slik som for eksempel tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) gjorde overfor politiet i Stavanger etter Nokas-ranet?

— Det har vært gjort ved noen tilfeller, for eksempel etter terroren i fjor. Da ble det bevilget ekstra midler. Men budsjettet for 2012 er fordelt. Departementet har ikke holdt tilbake penger. Om Politidirektoratet har ekstra midler, må eventuelt Agder politidistrikt ta direkte med direktoratet, sier Aas-Hansen. - Er systemet skodd for slike spesielle situasjoner som Agder politidistrikt har havnet i nå med så mange drapsetterforskninger på så kort tid?

— Vi er skodd i den forstand at en har nasjonale bistandsorganer, prioriteringsskrivet fra Riksadvokaten med nasjonale føringer. En må også kunne anmode om samarbeid med nabodistriktene, sier Aas-Hansen.