Kari Henriksen (Ap) mener det er vesentlig at det blir opprettholdt noen akuttjenester ved Flekkefjord sykehus. Foto: arkiv

De Ruiter er provosert over rapporten som konkluderer med at det skal etableres et hovedsykehus i Kristiansand, samt såkalte nærsykehus i Arendal og Flekkefjord.

— For meg virker det som om de bare har omdøpt helsesentrene de refererte til i den første innstillingen, til nærsykehus. De vil fortsatt tømme lokalsykehusene for innhold, men likevel kalle det for sykehus. Jeg synes det er en manipulerende måte å drive denne prosessen fremover på. Det ville vært langt mer ærlig å si at de er for ett stort sykehus og at det blir to avanserte legekontorer i Flekkefjord og Arendal, sier de Ruiter, som representerer Aust-Agder på Stortinget.

Han presiserer at han ikke selv har lest rapporten ennå, og at han derfor tar et lite forbehold om detaljene i rapporten, men at han har fått den referert via media og tillitsvalgte. Prosjektgruppa, under Per Torgersens ledelse, har gått tilbake på den foreløpige anbefalingen fra i fjor, og etablerer en variant av det såkalte alternativ 2. Men det blir nedleggelse av fødeavdeling og akuttkirurgi i Arendal og Flekkefjord.

— Overfladisk sminke

— Det er ikke interessant hva man kaller det, men hva det faktisk blir. Dette provoserer faktisk enda mer enn den opprinnelige innstillingen. Jeg er redd dette bare kommer til å øke frustrasjonen og skape mer irritasjon i Arendal og Flekkefjord. Folk er ikke dummere der enn i Kristiansand. De forstår at dette bare er overflatisk sminke og ikke annet, sier de Ruiter.

Etter hans mening utgjør ikke den nye innstillingen fra prosjektgruppa en snuoperasjon i det hele tatt.

— Dette var en helt unødvendig prosess, mener de Ruiter.

- Er du overrasket over innstillingen?

— Nei, for jeg har fulgt striden rundt sykehusene i 20 år, og vet hvem som sitter i utvalgene. Jeg kjenner aktørene og vet hva de står for. - Og hva står de for?

— De vil samle mest mulig i Kristiansand. Men i denne innstillingen prøver de å late som noe annet. Det forsurer bare debatten.

Frykter for rekrutteringen

- Hva bekymrer deg mest med rapporten?

— Jeg er bekymret for rekrutteringen til sykehusene i Arendal og Flekkefjord de neste årene. Det legges opp et løp mot 2030, og man gir allerede nå signaler om at det skal bygges kraftig ned og at spissfunksjoner skal fjernes. Det vil ikke trekke mange fagfolk til noen av sykehusene. Det er som å si at du skal legge ned skolen om så og så mange år. Du får ikke kvalifiserte søkere på den måten.

- Hva vil du foreta deg videre?

— Siste ord er i hvert fall ikke sagt! Nå skal jeg drøfte dette med kolleger på Stortinget og med lokalpolitikere. Her er det også naturlig å snakke på tvers av partigrensene. Det er all grunn for innbyggerne i store deler av Agder-fylkene å være bekymret, og det tror jeg også de er, sier de Ruiter.

Har tatt hensyn

Stortingsrepresentant Svein Harberg (H) er glad for at rapporten konkluderer med tre sykehus og ikke ett, som den første.

– Min umiddelbare reaksjon er at jeg er glad for at det er tatt hensyn til tilbakemeldingene som gikk på trygghet. Nærhet til innbyggerne krever mer enn ett sykehus. Så gjenstår det å se hva de legger i begrepene. For eksempel nærsykehus; hva er det?

– Hva tror du det er?

– Hehe, det blir vel tolket litt forskjellig ut fra hvilket ståsted en har. Det viktigste for oss som innbyggere er at vi har trygghet for tilbudet vi ender opp med, at de forskjellige enhetene vi etablerer kan bygge opp et kompetansemiljø som understreker at det er attraktivt å arbeide på disse stedene. Det har vi ikke fått svar på, men jeg tolker rapporten dithen at det er et ønske å få til den tryggheten, sier Harberg.

– Hvorfor tolker du det slik?

– De har ikke gått videre med den forrige modellen med bare ett sykehus, og det er antydet noen valg. Men det må samtidig tas ansvar for at det de kaller nærsykehus blir så sterke miljøer at det blir trygt og godt der, sier Harberg.

Aps forutsetninger

Kari Henriksen (Ap) mener det er vesentlig at det blir opprettholdt noen akuttjenester ved Flekkefjord sykehus. Foto: arkiv

Kari Henriksen (Ap), stortingsrepresentant for Vest-Agder, sier at noen helt avgjørende forutsetninger må på plass for at Arbeiderpartiet kan godta den foreslåtte sykehusstrukturen.— Vi har et vedtak fra årsmøtet om at det skal være akuttjenester ved Flekkefjord sykehus, altså nær der folk bor, og slik jeg leser rapporter blir det opprettholdt noen akuttfunksjoner i Flekkefjord. Så får vi se hvordan den videre prosessen går, men vi står fast på dette prinsippet, sier Henriksen.

Les også:

Hun minner om at det ikke foreligger noe styrevedtak ennå, og at endringer derfor kan komme i den videre prosessen.

— Nå er det viktig at kommunene tas med i utformingen og funksjonsfordelingen av sykehusene. Dette samarbeidet kom man for sent i gang med i starten av prosessen, og det ble nok gjort en del som ikke var forankret godt nok i kommunene tidlig i prosessen, sier Henriksen, og legger til:

— Når det gjelder delplanen for psykisk helsevern, er det viktig at styret sikrer at kommunene må være i stand til å ta imot pasienter som ikke lenger skal ha seng på sykehuset, før disse endringene trer i kraft. Det må være tilstrekkelig med ressurser i kommunene til å gi dem en like god behandling som de ville fått på en sengepost, sier Henriksen.

Les også: