— Det er ikke til å legge skjul på at vi i begynnelsen av august vurderte å trekke laget fra 1. divisjon, sier Svein Tønnessen, som torsdag denne uka overtok som styreleder i klubben.

Årsaken skal ha vært at opprykket til 1. divisjon medførte betydelig større kostnader, og at klubben slet med å skaffe seg en sponsor som kunne veie opp.

— Men så kom Sparebanken Sør på banen og reddet oss med sponsorstøtte på 300.000 kroner. Det er mulig vi kunne funnet en løsning som kunne reddet satsingen, men uten den sponsoravtalen måtte det ha fått alvorlige konsekvenser. Å trekke laget sto på sakskartet til styret, sier Tønnessen.

Fire forsterkninger

— Hvordan vurderer du den økonomiske situasjonen i klubben nå?

— Vi har hatt en grei økonomi lenge, men opprykket til 1. divisjon innebærer en del merkostnader, og vi ønsker ikke å ende opp med at klesskapet er fullt av regninger. Vi skal vite at vi har ryggrad til å bære de økonomiske utfordringene. Derfor kjører vi på et veldig forsiktig nivå, spillerlønninger er et fremmedord for oss og på bortekamper som krever fly, blir det aldri snakk om å overnatte, sier Tønnessen.

Likefullt har KIF beholdt det samme laget som rykket opp til 1. divisjon i vår, og fått fire forsterkninger i Johannes Jåsund, Petter Mjaaland, Simen Aanjesen og Jesper Brekke Hansen. I tillegg har Tihomir Baltic, som både har spilt for Barcelona og det kroatiske landslaget, overtatt som trener etter Preben Nilsen.

— «Tiho» har absolutt den kompetansen vi trenger for å nå langt, mener Tønnessen.

Ønsker vinnermentalitet

Målet til Baltic er å «etablere KIF i 1.divisjon».

— Men vi er også kapable til å gjøre det enda bedre, mener kroaten.

Han har økt treningsdosene fra fire til fem økter i uka. Søndag serieåpner de hjemme i Gimlehallen mot Nøtterøy, som rykket ned fra eliteserien i vår.

— Jeg mener vi er der vi skal være. Fordelen er at vi har mer eller mindre det samme laget som i fjor, slik at spillerne kjenner hverandre godt. Målet er at vi skal innprente vinnermentalitet i dem, sier Baltic.

Han har signert en toårskontrakt med KIF.

— Men jeg skal sette meg ned med styret etter sesongen for å se hvor vi står, sier Baltic.

- Ikke enkelt å overleve

— Ser du på KIF som et langsiktig prosjekt?

— Vi må først få folk i Kristiansand til å få opp øynene for KIF slik at vi igjen får gode sponsorer. Alt avhenger av den finansielle situasjonen. Hvis den faller på plass, kan vi få til noe godt.

— Også spill i eliteserien?

— Ja, på sikt er det mulig, mener tobarnsfaren.

Vegard Kalstad, som har erfaring fra spill i både eliteserie med Vålerenga og 1. divisjon med Herulf, mener spillerstallen er godt rustet foran comebacket i 1. divisjon.

— Jeg føler det, men vi vet at vi må kjempe i hver eneste kamp og vi vet at det ikke blir enkelt å overleve.

— Hva skal til for at dere beholder plassen?

— At vi får i gang det kollektive og får troen på det vi gjør. Og om vi går på et tap eller to, er det ingen krise. Vi må bare fortsette å stå sammen som et lag, sier Kalstad.