Les også: Kjerringa mot strømmen — kommentar av sjefredaktør Finn Holmer-Hoven

VÆRNES (FÆDRELANDVENNNEN): - Siv Jensen er veldig tydelig og fokuserer på det som er viktig for folk, de nære tingene, som omsorg, skole og vei. Derfor var talen til Siv den beste vi kunne få før høstens valg. Sørlendinger er opptatt av om de får god nok omsorg og at det eksempelvis er kø på vågsbygdveien, sier stortingsrepresentant Åse Schmidt.

Også Venneslas varaordfører, Line Vennesland, var fornøyd med partilederens tale på landsmøtet i går.

— For meg var det en utrolig inspirerende tale fordi hun var inne på skillelinjene i politikken; på det som skille vår fra andre partiers politikk. Jeg skrev ned mange gode punkter som jeg skal bruke i valgkampen. Ho fikk veldig klart fram hva vi står for, sier Vennesland.

Også Arild Birkenes, som stiller til direkte valg som ordfører i Songdalen til høsten, satt pris på talen til Siv Jensen.

— Politisk sett var talen til Siv Jensen veldig god. Det er viktig med en slik tale som en happening før valgkampen. Det rikspolitiske vil lett forplante seg ned til den lokale politikken, sier Birkenes.

«ELDREGENERALEN»

Med Carl I. Hagen som eldregeneral håper Frp å vinne kommunevalget og få flere ordførere på Agder.

— Dagens helsevesen og delvis også eldreomsorgen i Norge er bygget opp slik Sovjet-statens industri og tjenester var før muren falt. Vi har en monopolleverandør som er lite opptatt av kvaliteten på leveransen, og som ikke får merke noen følger av å gjøre en dårlig jobb, sier tidligere partileder i Frp Carl I. Hagen.

Nå leder han partiets eldreutvalg som nylig leverte en 75 siders rapport til Stortinget.

— Der legger vi fram en plan for å få en varm, verdig og valgfri eldreomsorg som skinner, sier Hagen.

Til det trengs det to grep, mener Hagen:

Lovfeste folketrygdfinansiering av eldreomsorgen basert på et forhåndsgodkjent behov (utført av en slags statlig EBT-tjeneste).

Innføre valgfrihet for brukerne.

— Hvis vi innfører folketrygdfinansiering, kommer tilbyderne av seg selv, sier Hagen, og ser for seg en flora av private og frivillige leverandører av eldreomsorg på Sørlandet og i resten av landet.

Vil FJERNE SYKEHUSKØ

Også for sykehusene vil Hagen i tiden som kommer argumentere for endringer som han mener vil fjerne køer og gi penger til nye investeringer.

  • Satsen for innsatsstyrt finansiering må opp igjen til minst 60 prosent (som nå er 40 prosent). Dessuten må inntektene gå rett til sykehusene som behandler folk, og ikke, som i dag, til helseregionene. Det vil fjerne sykehuskøene på 18 måneder, og det vil gi sykehusene mer penger til å investere i nødvendige tiltak som i dag ikke blir prioritert, sier Hagen.

Om Frps situasjon på Sørlandet, har Hagen dette å si:

  • Vest-Agder var særlig hardt rammet av ettervirkningen av konflikten med Kleppe & co. rundt 2000 som gjorde alt de kunne for å ødelegge for partiet. Så vi har hatt store problemer på Sørlandet, og Vest-Agder ligger litt bak i løypa. Konflikten rundt Stian Storbukås ser jeg som etterdønninger av den kampen, men det er nå i ferd med å bli løst. Det tar tid å få en god organisasjon og organisasjonskultur etter en så stor konflikt, sier Hagen.