KRISTIANSAND: — Vi vil påvise at hennes skade er påført av støyen fra ballbingen og at Kristiansand kommune har ansvaret, sa 51-åringens advokat Pål Eide i sitt innledningsforedrag i Agder lagmannsrett onsdag morgen.

Annbjørg Skjævesland tapte saken fullstendig i Kristiansand tingrett i oktober i fjor. Hun ble også dømt til å betale kommunens saksomkostninger med drøyt 70.000 kroner. Hun anket saken til lagmannsretten og krever omkring 2,2 millioner i samlet erstatning.

Familien kjøpte huset i Tretjønnveien 3 i 1999. To år senere stod ballbingen Fagerløkka på skolens område ferdig og ble åpnet i oktober 2001. Familien, som selv har fire barn, var positive til at det ble bygget en balløkke og protesterte ikke. De mente dette var et viktig aktivitetstilbud i nærmiljøet. Balløkken ligger omkring 70 meter fra familiens hus.

Allerede i november 2001 merket Skjævesland og hennes mann at det var mye mer støy fra ballbingen enn de hadde forutsatt. Dette ble tatt opp med Kristiansand kommune, som er motpart i saken. Det har vært en omfattende korrespondanse og møteaktivitet om ballbingen og støyproblemene.

Det var særlig spark på ballen, treff i veggene i ballbingen og roping som skapte problemer for kvinnen i familien. Fjellet slynget lyd mot huset som ligger noe høyere enn selve banen. Dette har ført til at hun fikk hodepine, søvnvansker, kroppsverk, konsentrasjonsproblemer og overfølsomhet for lyd. En konsekvens har vært at kvinnen alltid har ventet på neste spark. Hun har følt at livskvaliteten ble kraftig redusert. Som adjunkt i ungdomsskolen hadde hun behov for å gjøre hjemmearbeid, noe som ble nesten umulig. Det var ikke mulig å hvile om ettermiddager eller i helger. Bingen ble brukt til langt på kveld, også av voksne støyende menn.

I november 2003 ble hun sykemeldt og ble senere 100 prosent uføretrygdet.

Miljørettet helsevern i kommunen målte støyen fra ballbingen til 75-85 decibel. Til sammenligning er grensen for trafikkstøy 55 decibel. Det ble forsøkt å gjøre endringer på ballbingen for å dempe støyen, noe som bare delvis lyktes. 22. august 2003 ble Fagerholt skole pålagt å flytte bingen. I november 2004 ble veggene i ballbingen tatt ned, og i april 2005 var bingen tatt ned.

Familien har følt seg mobbet, også ved at barn i nabolaget har sendt leserinnlegg til Fædrelandsvennen.

Det er satt av tre dager til behandlingen av saken i Agder lagmannsrett.