KRISTIANSAND: – Jeg skulle ønske jeg heller hadde fått diagnosen kreft. Da hadde jeg møtt forståelse og kunne blitt behandlet, sa Skjævesland (50) gråtkvalt i tingretten i går. Der har hun saksøkt Kristiansand kommune med krav om erstatning.

Hun har tidligere hatt brystkreft, men synes støyplagene var verre fordi hun opplevde å ikke bli tatt på alvor.

Helt siden bingen ble bygget i 2001 har Skjævesland vært sterkt plaget av støy. Men det var først 2003 det utviklet seg til sykdom. Skjævesland er nå hundre prosent ufør fram til 2008, og har fått diagnosen hyperakusis (overfølsomhet for lyd).

Problemene begynte bare uker etter at bingen var ferdig bygd. Først ved at hun ikke fikk middagshvilen etter en lang dag som lærer, deretter at hun ikke fikk lagt seg mellom 22 og 23 på kvelden, fordi unge og voksne brukte bingen gjerne til over midnatt.

– Jeg skulle opp klokken 06-0630 på morgenen, fortalte hun.

Dermed fikk hun mangel på søvn, som igjen førte til hodepine, svimmelhet og etter hvert problemer med konsentrasjon og hukommelse. Hun er firebarnsmor og ektemannen er ukependler.

Hennes advokat, Pål Eide la i retten fram en 300 siders dokumentasjon på brevveksling med kommunen, uttalelser fra eksperter, møtereferater og Skjæveslands nitidige logg på hvor mange som brukte bingen, og når de gjorde det.

I dag bruker Skjævesland ørepropper 24 timer i døgnet. Uten dem klarer hun ikke å fungere i dagliglivet. Hun sier hun tidligere var svært sosial, men at hun i dag stort sett holder seg innendørs.

– Hvorfor solgte dere ikke bare huset og flyttet, spurte Eide.

– Du kan ikke selge huset med den støyen. Jeg så for meg det enorme verditapet, og lurte på åssen jeg skulle få det til. Jeg hadde ikke krefter til annet enn å skjerme meg for støyen, sa hun i retten.

Rettsaken som begynte i går er den første i sitt slag i Norge. Kristiansand kommune er saksøkt som grunneier, og det at søksmålet går på erstatningsrett — og ikke på naboloven - gjør saken unik i norsk rettshistorie.

På vegne av kommunen avviste kommuneadvokat Gro Hamre kravene fra Skjævesland.

– Hvis kommunen skulle være erstatningsansvarlig, må retten komme fram til at noen i kommunen har handlet uaktsomt. Det vil si at de ikke har iverksatt nødvendige tiltak når det skulle vært gjort, sa hun i retten.

Og hun dokumenterte at det var gjort en rekke tiltak for å forbedre situasjonen.

Dessuten påpekte hun at Skjæveslands hyperakusis bare kvalifiserer til fem prosents uførhet.

Hamre påstod full frifinnelse og at Skjævesland må betale alle saksomkostningene.

Rettssaken fortsetter i dag og i morgen.