KRISTIANSAND: Fædrelandsvennen er tilstede på det ekstraordinære styremøtet til Havnestyret i Kristiansand.

Kystverket ga i forrige uke Fjord Line fullt medhold i striden med Kristiansand Havn. Havna kan ikke kreve helårsdrift. Nå har Kyst— og Fiskeridepartementet signalisert at det vil behandle saken. Det betyr imidlertid at det vil ta lang tid før en avgjørelse faller. Derfor bestemte havnestyret seg i dag for å gi Fjord Line lov til å seile sommeren 2009. Men styret presiserte at det ikke går tilbake vedtaket om helårsdrift.

Krever helårsdrift

Under dagens møte ble det klart at havnedirektør Stein Haartveit går inn for å tillate sommerseiling, inntil en endelig avgjørelse foreligger fra departementet. Innstillingen ble enstemmig vedtatt av Havnestyret.

— Grunnen til at jeg stemmer for det, henger sammen med den usikkerheten som er skapt. Derfor foreslår jeg at Fjord Line får seile denne sommeren, sa Haartveit på mandagens møte.

I fjor høst opprettholdt havnestyret i Kristiansand kravet om at ferjerederiene må ha helårlig drift for å benytte havnen. Noe som i praksis betyr at Color Line fikk monopol på linjen mellom Kristiansand og Danmark.

Uklart om det blir seilinger

Administrerende direktør i Fjord Line, Ingvald Fardal, sier det foreløpig er uklart om det blir seilinger til sommeren.

— Jeg kan ikke i dag vare på om vi vil seile til sommeren. Havnestyrets vedtak er første steg på veien. Det er positivt at de endelig har kommet til en slik konklusjon. Men dette er noe vi håpet at de ville komme til før jul, da det fortsatt var gode muligheter for billettsalg for 2009-sesongen, sier Fardal til fvn.no.

Han er klar på at rederiet vil komme frem til en avgjørelse i løpet av denne uken.

— Hovedutfordringen for oss er at beskjeden kom 18. mai, når vi skulle begynt å seile i april, sier Fardal.

- Mye som må på plass

Fjord Line-direktøren sier at det er mange elementer som må på plass før rederiet kan starte seilinger fra Kristiansand.

— Vi må ansette folk, bygge opp kontorer, åpne bookingsystemet, få på plass it-systemet i Kristiansand og få formelle godkjennelser fra myndigheter i Danmark. Dette er ting det tar uker å få på plass. Men vi vil konkludere raskt om vi vil seile i år eller ikke, fastslår Fardal.