KRISTIANSAND: Under onsdagens bystyremøte stemte 52 mot én representant for at Kristiansand havn skal kreve at bystyret skal få full innsikt i et eventuelt søksmål fra Fjord Line mot havna.

Rederiets jurister vurderer i disse dager hvorvidt det er grunnlag for å kreve millionerstatning etter at de ble nektet å seile mellom Kristiansand og Hirtshals i sommer. Kystverket og departementet har i etterkant sagt at Fjord Line har rett til å seile på sommeren.

Har ikke tillit til havnestyret

— I forbindelse med behandling av havnas årsrapport fremmet jeg forslag om at det ikke bare er havnestyret som skal ta stilling til konsekvensene av et søksmål, men også bystyret, sier Kleppe til fvn.no.

Rederiet har signalisert at et søksmål kan bli på opp mot 100 millioner kroner, og det kan føre til dramatiske konsekvenser for havna. Dersom det skjer mener Kleppe at all informasjon må på bordet i bystyret.

- Har du tillit til havnestyrets behandling?

— Havnestyret har ikke min og Demokratene sin tillit i behandlingen av denne saken. Et stort søksmål er svært dramatisk og det er ikke bra i en tid hvor havna vil ha svært store kostnader i de kommende årene, sier Kleppe.

Garanterer informasjon til bystyret

Direktør i Kristiansand havn, Stein E. Haartveit, mener at Vidar Kleppe ikke var nødt til å fremme forslag i bystyret for å få informasjon fra havna.

— Om det kommer et søksmål må man uansett redegjøre overfor eieren, og det er helt naturlig dersom det er en viss størrelse over søksmål, sier Haartveit.

Uklart om det blir søksmål

Fjord Line har sendt inn søknad om seilingsplan for 2010-sesongen, men venter fortsatt på svar. Om det vil komme et søksmål på grunn av tapte inntekter i 2009-sesongen, ønsker rederiet fortsatt ikke å gi svar på.

— Det tar nok noe mer tid før det er klart om vi tar ut søksmål. Jurister jobber fortsatt med saken, sier Fjord Line-direktør Ingvald Fardal til fvn.no.

Fardal regner med Kristiansand havn ikke stiller seg negativt til å la rederiet seile etter uttalelsene fra offentlige myndigheter, men medgir at saken er spesiell.

— For oss er det litt spesielt etter at vi ble nektet å ankomme havnen i år, sier han.