BYKLE: — Det er livsfarlig å love noe. I teorien, om alt stemmer, ser vi ikke bort fra at trekket kan åpne neste helg, sier Sture Pilegård, daglig leder og medeier ved Hovden Alpinsenter.

Nå vil han ikke ta munnen for full. Forsinkelsene har vært mange for ti millionersinvesteringen i alpinanlegget. Pilegård mener entreprenøren, Taubane Service, må ta skylden for de store forsinkelsene.

Skuffet

— Vi er skuffet over at det tar så lang tid. Det bør ikke ta halvannet år å sette opp et slikt trekk, sier Pilegård.

Om kort tid åpner sannsynligvis det 1.100 meter lange trekket opp til Hovdenut i Hovden Alpinsenter. Fra toppen blir lengste bakken ned 2.200 meter. Utvidelsen er en stor satsning, og koster 10 millioner kroner.

Da de startet utbyggingene i 2010 var planen at anlegget skulle tas i bruk vinteren 2011/2012. Det skjedde ikke, og forklaringene startet.

— Trekket til Hovdenut lar seg ikke gjøre å få ferdig i år på grunn av ekstremvær. I høst fikk vi en måneds forsinkelse da vi måtte omprosjektere avstigningen, skrev Pilegård på Facebook i februar i fjor. Da lovet de trekket ferdig før årets sesong.

Før jul

Tre ganger senere, i oktober, i november og i desember i fjor, sa ledelsen ved skisenteret at trekket skulle tas i bruk før jul hvis det kom nok snø. Inntil nå har det ikke vært nok snø, men denne uken har det falt store mengder på Hovden. Likevel kan ikke skikjørerne kaste seg utfor den bratte fjellsiden i solskinnet som er meldt denne helgen.

— Nå kommer Jernbaneverket, som godkjenner taubaner, til mandag og tirsdag for å kvalitetssikre det siste arbeidet. Når de har gjort det, kan vi levere rapporten til Bykle kommune og få ferdigattest. Deretter er det bare å teste løypene og sette i gang, sier Pilegård.

— Vi har hørt før at åpning er snart forestående.

— Ja, men vi har sagt det som entreprenøren har fortalt oss. Vi ønsker også åpning. Det er en stor investering for oss som vi ønsker avkastning på, sier Pilegård. Han legger ikke skjul på at de er skuffet over at de har mistet kjøretid, mye på grunn av det de mener er sendrektighet fra entreprenøren. I år hadde det uansett ikke vært mulig å åpne før nå fordi det ikke har vært nok snø.

Blir oppgjør

— Nå vil vi bare ha det på plass, sier Pilegård.

- Hva skjer overfor til entreprenøren?

— Det er en sak mellom oss og dem. Vi får ta det på kammerset.

— Kan det være snakk om rettslig etterspill?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere, svarer Pilegård.

Han ønsker mest fokus på at det nå er store snømengder på Hovden, det er meldt fint vær og det ser endelig ut til at de får komplettert anlegget sitt med nok et trekk.

Lars Stenmoe hos entreprenøren Taubane Service sier at det er flere årsaker til forsinkelsene. Men han ønsker ikke å utdype det.

— Det blir ferdig til uken, sier Stenmoe.