— Dette er Europas eneste løype hvor publikum kan se deltagerne både fra høyre, venstre og ovenfra, sier stevneleder Fred Arthur Asdal, mens han ser utover startområdet ved Fiskebrygga.

Lørdag går tidenes første TriQuart av stabelen. Arrangementet er fullbooket med 600 påmeldte. Over 300 av dem kommer utenfra Agder.

- Vi vet at Kristiansand er en attraksjon om sommeren. Det er fortsatt ferie for mange, og jeg tror at mange ser på dette som en tur over hele helga med familien. Mens mor eller far skrur på sykkelen, er resten av familien i Dyreparken for eksempel, forteller Asdal.

Slik ser løypa ut til triatlonet på lørdag.

Vil bli Norges største

TriQuart arrangeres av Raet Sportsklubb og NorTri AS, i samarbeid med flere lokale lag og foreninger.

— Det er jo veldig bra for byen at det kommer så mange utenfra. Det er et ganske unikt arrangement med en så stor konkurranse i sentrumsnære løyper, sier Arild Tveiten, sportssjef i Norges Triatlonforbund, som er fra Kristiansand.

På sikt ønsker TriQuart å bli Norges største Triatlon-arrangement med 1800 deltagere.

— Vi mener at løypa og også byen har potensial til dette, mener Asdal.

Turistsjef i Kristiansand, Randi Haukom, er positiv til arrangementet og de tilreisende mosjonistene.

- Det er jeg selvfølgelig glad for. Alt teller, og det er en flott avkobling til Tall Ship Race. At de vil bli Norges største høres jo helt fantastisk ut, og vil også gi publikumsappell, sier Haukom.

Mange nasjoner

Rundt 50 av deltagerne kommer fra Kristiansand Triatlonklubb. I påmeldingslisten er det hele tolv land registrert. Det kommer utøvere fra Tyskland, USA, India, Frankrike, England, Nederland, Belgia, Polen og Spania, i tillegg til Danmark og Sverige. Fra Tyskland kommer det hele ti deltagere.

Triatlon består av svømming, sykling og løping. Her fra starten i en stor, internasjonal konkurranse i Canada. Foto: NTB Scanpix

— Triatlon er kjempestort i Tyskland, som har hele 200 000 registrerte triatleter. For en drøy uke siden var det et stort arrangement i Hamburg, som hadde flere tv-seere enn Tour de France. 1,18 millioner så på Triatlon, forteller Asdal.

Av de 600 deltagerne er det 70 prosent menn, og snittalderen er 39 år. Men i kortløype er kvinnene sterkt representert med 40 prosent.

— I påmeldingen lurte vi på hvem disse 600 var, så vi ville ble litt kjent med dem og de måtte svare på noen spørsmål, sier stevnelederen.

Sentrumsløype

Starten av den lange løypa går i Gravanekanalen, mens den korte løypa starter på Bystranda. Triatletene svømmer inn til Tresse, før de skal sykle til Hagen og snu der, mens løpeetappen begynner i Tresse og målgang er ved Kristiansand Domkirke i den sentrumsnære løype.

— Vi ser i Europa at de fleste konkurransene tar seg best ut i sentrumsnære områder. Dette medfører litt stopp for bilister og båtfolk, men sånn er det når vi låner Kristiansand noen timer.

Triatlon består av svømming, sykling og løping. Her fra starten i en stor, internasjonal konkurranse i Sveits. Foto: NTB Scanpix

Rask vekst

Triatlon er en raskt voksende idrett. Da øvelsen kom på OL-programmet til Sydney i 2000 hadde USA 50 triatlonlag, mens det nå finnes 950. I Norge er det nå 155 triatlonlag, og forbundet hadde en medlemsøkning på 25 prosent i fjor.

De aller største triatlonlandene i Europa ved siden av Tyskland er England og Frankrike, mens USA, Australia og New Zealand er størst på verdensbasis. Bare i Frankrike arrangeres det 1700 triatlonkonkurranser i løpet av året.

Til tross for at TriQuart ble fulltegnet allerede halvannen måned før løpet ville ikke arrangøren hatt flere deltagere i år.

— Vi har 175 funksjonærer på lørdag, mange av disse gjør det for første gang. Vi ønsker først og fremst å håndtere dem vi har, sier Asdal.