KRISTIANSAND: Det er nå fem uker siden mannskapet på "Lady Domina" ga lyd fra seg. Redningsleder ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge, Eirik Walle opplyser at det ikke er uvanlig.

— Det er veldig mange seilbåter som krysser Atlanteren. At man ikke oppnår kommunikasjon, skjer av og til, sier Walle til Fædrelandsvennen.

- Håper båten dukker opp

Foreløpig letes det ikke aktivt etter den savnede seilbåten "Lady Domina" med en besetning på fem personer. Anders Mosteid (27) fra Hurdal, Stian Abrahamsen (29) fra Kristiansand, en norsk skipper, en dansk mann og en britisk kvinne er fremdeles meldt savnet.

— Jeg håper at båten dukker opp. Jeg er ikke redd for at mannskapet verken skal tørste eller sulte i hjel. De hadde nok proviant med seg og en stor dieseltank på 6000 liter. Plutselig ringer kanskje telefonen, sa faren til Stian Abrahamsen, Asbjørn Abrahamsen til Fædrelandsvennen mandag kveld.For snart fem uker siden, den 31. mars, la den 75 fot lange seilbåten ut fra kai i byen Marigot på den karibiske øya Saint Martin. Båten skulle innom Azorene, før ferden skulle gå videre til Ålesund.

- Ingen tegn til problemer

— Ingen vil sette i gang et omfattende søk med mindre det utløses nødpeilesendere eller andre tegn på problemer. Man kan heller ikke lete aktivt uten en posisjon. Den siste posisjonen vi har på båten er havna de la ut fra, opplyser Walle.

— Det er nok mange som ikke forstår hvor stort Atlanterhavet er. Det er uaktuelt å søke med fartøy, og selv med fly må man ha et utgangspunkt, forklarer redningslederen.

Alle redningssentraler rundt Atlanterhavet er informert om den savnede båten, og mannskapet er etterlyst gjennom Utenrikstjenesten og i alle europeiske havner.— Vi er i stadig kontakt med Azorene og amerikanerne. Det foregår nå et kommunikasjonssøk. Båten er utstyrt med en VHS-sender, men denne har begrenset rekkevidde. Det jobbes å komme i kontakt med båten over denne senderen, og det er også sendt ut melding til andre sjøfarere om å være på utkikk etter "Lady Domina".

- Forstår bekymrede pårørende

Han har derimot stor forståelse for at pårørende er bekymret.

— Noen har fått høre at det skulle ta 14–26 dager, men kapteinen om bord har antydet opp mot fire uker, forutsatt at de ikke møtte noen problemer. Nå er vi inne i den 5. uka, og da er det klart at pårørende blir bekymret. Samtidig er det ikke et ukjent fenomen at atlanterhavskryssere kan bli forsinket, sier Eirik Walle.

Atlanterhavskryssere kan oppleve ulike tekniske problemer som forsinker reisen.

— En norskeid båt hadde leid et fransk mannskap for å seile båten fra Bermuda til Norge. Natt til søndag måtte mannskapet forlate båten midt i Atlanterhavet siden de hadde mistet roret. Båten er velfungerende, bortsett fra det manglende roret. Mannskapet ble tatt opp på et handelsfartøy. Atlanterhavet er stort, og man må benytte seg av den muligheten man har til å ta hensyn til liv og helse. Det er bedre at båten flyter rundt alene i havet, enn at mannskapet hadde blitt på båten i håp om å ordne problemet. Det kan bli farlig i tilfelle det blir storm, poengterer Eirik Walle.