AGDER: — De som sitter på telesalg hos oss har en oppfatning av at salget av alarmer i Agder har økt litt den siste uka, sier Cecilie Knudsen i Securitas Direct.

Dette kan ha sammenheng med innbruddsbølgen som er i fylkene for øyeblikket.

Mange vil ha alarm om sommeren

Knudsen forteller videre at selskapet som regel ikke merker noen endringer i salget selv om mediene jevnlig skriver om innbruddsbølger.

— Når mediene skriver om innbruddsbølger, hender det at vi får noen flere telefoner fra folk som er bekymra og lurer på hva de kan gjøre. Men vi har en jevn pågang året rundt, og litt mer før ferier, sier Knudsen.

Også Sector Alarm har hatt en økning av salg av alarmer i sommer, men dette gjelder salg i hele landet.

— Vi selger alltid mye alarmer før ferien, men i juli i år har vi solgt langt over budsjett. Med tanke på salg er dette er den beste sommeren vi noensinne har hatt, sier Sissel Eckblad i Sector Alarm.

Forebyggende effekt

Alarmselskapene er enig i at en boligalarm virker forbyggende mot innbrudd.

— Vi anbefaler alarm i tillegg til andre tiltak. Det uler helt forferdelig, og tyven vet at det kommer en vekter. Det er mye mer fristende å ta et hus som ikke er sikra, sier Knudsen og fortsetter:

— I tillegg bør man for eksempel la huset se bebodd ut når man er borte, og sørge for gode dører, vinduer og låser.

Ifølge Sector Alarm er også alarmselskapenes samarbeidspartnere enig i dette.

— NHO Service sier blant annet at det er 30 prosent større sjanse for innbrudd uten alarm, og forsikringsselskapene sier at tyvene får med seg 70 prosent mindre fra huset dersom de likevel bryter seg innn. Det skyldes at de, når alarmen går, får dårligere tid, sier Sissel Eckblad.

Ingen garanti

Også politiet forteller at det er en fordel å ha alarm, men at denne ikke gir noen garanti.

— Vi ser at dersom tyver velger mellom to hus, velger de ofte det som ikke har alarm. Man er litt tryggere dersom man har alarm, sier Hans Jørgen Beckmann i Agder politidistrikt.

På grunn av sikkerhet vil ingen av alarmselskapene gå ut med tall på hvor lang tid det tar fra alarmen går til vekteren er på plass.