KRISTIANSAND: Aktor, statsadvokat Hilde Sakariassen, viste til at lovgiver har signalisert at normalstraffen for et forsettlig drap skal være 12 år. Derfor ba hun om at retten dømte 31-åringen i samsvar med den straffeskjerpelse som ble innført for et par år siden.

Ikke troverdig

— Tiltaltes forklaring på hva som skjedde i deres eget hjem i forbindelse med drapet er ikke troverdig. Han har begått den mest alvorlige integritetskrenkelse som kan gjøres overfor et annet menneske, nemlig å drepe. Hun ble utsatt for en dødskamp i sitt eget hjem. Hun var ved bevissthet en lang tid etter at hun ble ble knivstukket, sa aktor.

Hun fant ingen grunn til å gå under minstestraffen.

Statsadvokaten mente at tiltalte omgikk sannheten fullstendig i forhold til beskrivelsen av hva som hadde skjedd i den lille leiligheten på Grim etter at paret hadde begynt å krangle. Tiltalte har forklart at kona knivstakk seg selv, og at han falt over henne med kniv etter å ha blitt sparket.

Komme seg unna ansvaret

— Denne forklaringen kan utelukkes. Den bærer preg av et desperat ønske om å komme seg unna ansvaret. Han skylder nå på sin avdøde kone, og at hun er årsak til sin egen død, og årsak til at han nå sitter her som tiltalt for forsettlig drap. Det er ingen ting som tyder på at avdøde ønsket å ta sitt eget liv. Tvert i mot. Utenfor deres hjem i huset på Grim hørte naboene skrik og rop over lengre tid denne januarkvelden. De hørte dødskampen fra leiligheten, sa statsadvokaten.

— Men døra ble ikke lukket opp for naboene.

Hun minner retten om at avdøde hadde langt flere stikkskader på kroppen enn det den tiltalte kan forklare.

— Det viser hvilken troverdighet han har, sa statsadvokat Sakariassen.

Legemsbeskadigelse

Tiltaltes forsvarer, advokat Johannes Wegner Mæland, mente at hans klient ikke kunne dømmes for forsettlig drap, men for legemsbeskadigelse med døden til følge. Mæland minner også retten om at det kunne være nødrett forbundet med de handlingene som fant sted.

Han var uenig med aktor om at tiltalte hadde forårsaket flere skader på avdøde gjennom knivstikk. Mæland mente at alle andre skader, bortsett fra knivstikkene i brystet, kunne skyldes skader fra det tidspunkt blendermikseren knuste i mange små biter.

Forsvareren minnet retten om det strenge beviskravet i straffesaken.

— Vi kan ikke utelukke at tiltalte er knivstukket av sin kone, slår henne med blendermikseren og treffer henne i hodet med de skadene dette medførte, sa Mæland.

Forsvareren var klar på at tiltaltes forklaring om at han ble sparket og falt over kona med kniven i hånden fremstår som svært sannsynlig. Han ba retten anse sin klient på mildeste måte.