— Nok er nok. Skolen har vært drevet på dispensasjon fra kommunelegen over alt for lang tid, nå må det løsninger til. Ellers stenger jeg ned skolen fra 1. mars, sier verneombud Alf Carlsen.

I årevis har det vært kritikk av skolen som kalles Kvalifiseringsenheten. Flyktningene er spredt rundt på fire forskjellige avdelinger på Skinsnes noe utenfor Mandal sentrum.

Klasserommene er svært trange og har elendig inneklima. Opp til 25 elever sitter trykket sammen på 25 kvadratmeter.

Skole på industriområde

Avdelingen som har de minste elevene er på et industriområde der det kjører trailere ut og inn. Av den grunn må elevene vente i bunnen av bakken i området for å bli fulgt til skolebygget i frykt for ulykker.

— Her er mange andre kritikkverdige forhold. For eksempel er det et gammelt dusjanlegg i bygget som det ofte kommer kloakklukt fra. Og uteområdet ligner mer på Sachsenhausen enn en skolegård med gjerdet rundt, trangt og grusbelagt, sier lærer Randi Olsen.

Lærer Randi Olsen i skolegården som hun mener er i så dårlig stand at den burde vært stengt av. Det er trangt og gruslagt, men er det eneste utetilbudet på denne delen av Kvalifiseringsenheten. Foto: Jarle R. Martinsen

En annen lærer, Vibeke Skogsøy-Vatne, sier hun er veldig stolt over jobben sin, men synes forholdene er pinlige.

— Det er ikke noe hyggelig å vise fram hvordan vi har det, sier hun.

Det er ikke noe hyggelig å vise fram hvordan vi har det

Overmoden

Rektor Lise Møskedal sier at tiden er overmoden for å finne løsninger.

Verneombudet reagerer på dette høye gjerdet som er nødvendig av sikkerhetssyn rundt uteområdet til flyktningene, men som minner litt for mye på en flyktningeleir. Foto: Jarle R. Martinsen

— I høst har det kommet 37 nye elever. Neste år har Mandal kommune vedtatt å ta i mot 40 nye flyktninger. I tillegg kommer familiegjenforening. Også Lindesnes har vedtatt å ta i mot ti nye flyktninger. Samtidig har vi ikke plass til flere, sier hun.

Veier tungt

Hun sier at også hensynet til de rundt 30 ansatte veier tungt. - Også de lider av dårlig plass og dårlig inneklima, sier rektoren.

Samtidig er det så trangt at undervisingen må fordeles ut over ettermiddagen, noe som ikke er populært for pedagogene. Dette gjør det også vanskelig med skoleskyss.

Uverdige forhold

Verneombud Carlsen er ikke i tvil om at dette er forhold norske foreldre aldri hadde funnet seg i på en vanlig skole.

— Her er det færre som snakker deres sak. Og nå er forholdene så uverdige at jeg nå måtte sette saken på spissen for å få en løsning, helt uavhengig av om kommunens økonomi er dårlig eller ei, sier Carlsen.

Han forteller at det en stund var snakk om å bygge om kommunens store bygg på Skinsnes, Ljosheim. - Dette ble imidlertid stanset. Nå er det imidlertid ikke tid til å stanse lenger, nå trenges løsninger, sier Carlsen.

Leter etter løsninger

Rådmann Knut Sæther sier han meget godt skjønner at verneombudet setter forholdene rundt flyktningskolen på spissen. - Det er helt nødvendig å ta grep, og det ber jeg nå bystyret om å gjøre i januarmøtet, sier Sæther.

For det første ønsker han å flytte de minste elevene som nå holder til i et industriområde til i nærheten av Furulunden skole. — Hvordan dette skal organiseres, jobber vi med nå, sier Sæther.Når det gjelder resten av skolen som er spredt på tre andre avdelinger ønsker han å gå ut i leiemarkedet for å prøve å finne egnede lokaler slik at avdelingene kan slås sammen til en.

— Går ikke det må vi vurdere å bygge en helt ny skole, sier han.

Når det gjelder stegning, sier han at kommunen må gå i dialog med verneombudet om disse løsningene og om de er akseptable nok.