— Å bli lagt inn på sykehus er risikoadferd, sa fagdirektør Per Engstrand til styret i Sørlandet sykehus i Arendal onsdag.

Der la han fram oppdaterte tall på hvor mange pasienter som blir skadet under sykehusinnleggelse eller behandling. Tallene er usikre fordi grunnlaget er tynt, opplyste han.

Usikkert

En lege og to sykepleiere leser gjennom 10 journaler i løpet av 14 dager. Det blir 480 i året. Men omtrent 50.000 behandles ved sykehuset hvert år, dermed blir stikkprøver på 480 usikkert grunnlag.

Sykere

Gjennomgangen av journalene i fjor viste at over åtte prosent av pasientene enten ble sykere av sykdommen sin, fikk infeksjoner eller feilmedisinering.

— Dette er imidlertid en halvering av antallet vi noterte da målingene begynte i 2010, da snittet var på 16,5 prosent, sa Engstrand.

Varige mèn

Åtte pasienter fikk varige mèn av skadene de ble påført på sykehuset i 2015. For sykehus-Norge som helhet er snittet fortsatt 16,5 prosent av pasientene, og siden 2010 er det ikke registrert forbedringer av betydning.

— Disse målingene er ett av flere verktøy vi bruker for å forbedre oss, sa Engstrand. Han pekte på at sykehuset lenge har vært blant dem som har hatt flest tilfeller av pasienter med sykehusinfeksjoner. Derfor er det satt i gang et prosjekt for å bøte på dette.

Trygghet

Slagordet til Sørlandet sykehus er «Trygghet når du trenger det mest». Engstrand pekte på at det er beheftet med risiko å være innlagt.

Sykehusdirektør Jan-Roger Olsen noterte seg signalene om bedring, men sa:

— Vi har fremdeles et utfordringsbilde som er betydelig.

Norsk pasientskadeerstatning registrerte i fjor at 450 pasienter døde unødvendig på sykehus i Norge. Tidligere er det anslått at rundt 2000 pasienter dør hvert år unødvendig på norske sykehus.