I fjor søkte 309 sørlendinger om pasientskadeerstatning, ifølge ferske tall fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). På landsbasis fikk NPE inn 5742 krav om erstatning, noe som er en økning på ti prosent fra året før.

— Vi har aldri mottatt så mange saker i løpet av et år, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i en pressemelding.

Flere klager

1492 av de 5742 søknadene om erstatning ble innvilget.

Direktør Rolf Gunnar Jørstad i Norsk Pasientskadeerstatning.

— Vi har nok ment at det er mørketall, og det kan være at flere melder saken sin til oss nå. En årsak til det kan være at helsepersonell har blitt stadig flinkere til å fortelle pasienter om muligheten for å få erstatning etter feilbehandling, sier Jørstad.I Aust-Agder fikk 39 av 103 søknader medhold, mens 75 av 185 saker i Vest-Agder fikk medhold. 21 saker ble ikke behandlet i 2015. ## Nesten én milliard

I Vest-Agder ble det utbetalt 33.396.408 kroner i erstatning. I Aust-Agder var det tilsvarende tallet 10.857.494 kroner. På landsbasis var tallet 933 millioner kroner.

— Det er viktig at pasientene får dekket tapet de har hatt etter feilbehandling i helsetjenesten. Erstatningene sørger for at pasienter og pårørende får dekket det økonomiske tapet som skaden har påført dem. Det vet vi kan være av stor betydning for å komme seg videre etter å ha fått en pasientskade, sier han.