— Det er nok flere som vil oppleve å få det rådet at de bør gå til fastlegen i stedet for å oppsøke legevakta, sier Rolf Jarnes, daglig leder ved Kristiansand legevakt.

De har nå klar tiltakene som skal minske køen ved legevakta:

  • Folk som oppsøker legevakta, kan ikke spasere rett inn på venterommet. Døren vil være stengt også på kveldstid og folk må ringe på. I dag er døren åpen på kveldstid.

  • Folk blir bedt om å ringe før de oppsøker legevakta. Da vil de bli kategorisert utfra hvor akutt situasjonen er. Brukere som kan vente, vil bli bedt om å komme på et senere tidspunkt eller oppsøke fastlegen.

  • Legevakta øker i tillegg bemanningen, spesielt i helgene og på kveldstid. Dette gjelder både leger og sykepleiere.

Tilsynssak

Bakgrunnen for tiltakene er blant annet en tilsynssak fra fylkeslegen. Det var legevaktlege Georg Rigadis som i september sendte en bekymringsmelding til fylkeslegen om det han mente var uforsvarlige forhold ved Kristiansand legevakt.

Trange lokaler, kombinert med stadig flere som oppsøker legevakta, fører til et stort arbeidspress på legene.Han skrev i sin bekymringsmelding om ventetid på flere timer og om helsepersonell som gikk med «en følelse av å ha oversett viktige ting på grunn av tidspress».

Fylkeslegen har opprettet tilsynssak overfor Kristiansand legevakt og det er ventet en avgjørelse innen nyttår.

Fastlegen

Målet med tiltakene er både at flere går til fastlegen, at køen blir kortere og at man slipper en stor opphoping av folk som venter.

— Vi ønsker å styre køen mer enn det vi gjør i dag. Som oftest er det best for folk å sitte hjemme enn at de sitter på venterommet, sier Rolf jarnes.

- Risikerer folk å ikke bli sluppet inn når de oppsøker legevakta?

— Vi kommer nok ikke til å være så strenge, men man kan bli bedt om å oppsøke fastlegen, sier Jarnes.

Uholdbart

Tiltakene som skal minske presset blir nå lagt fram for politikerne i helse og sosialstyret. Der mener leder Tor Utsogn (Frp) at det er stort behov for at noe blir gjort.

— Vi som er medlemmer i helse- og sosialstyret har fått telefoner fra mennesker med beinbrudd som har vært nødt til å vente lenge før de slipper til. Det er en uholdbar situasjon, sier Utsogn.

Han mener flere fastleger må holde åpent på kveldstid.

— Vi kan ikke tvinge de til det, men i dag er det en eller to som tar imot folk kveldstid. Det er ikke nok.

Stort press

Tidligere undersøkelser har vist at 20 prosent av henvendelsene til legevakta gjelder forhold som kan vente til neste dag. De viser også at mellom 20 – 25 prosent av telefonene som kommer til Kristiansand legevakt ikke blir besvart.

Legevakta har 100.000 henvendelser årlig og 39.000 besøk. 18.000 av disse besøkene kommer i løpet av sommeren.

Også Arbeidstilsynet har reagert på forholdene på Kristiansand legevakt. En undersøkelse avdekket at blant annet antibiotika ble blandet på spiserommet.

De påpeker også at inneklimaet og lydforholdene i resepsjonen er for dårlig. Kristiansand kommune har fått frist til utgangen av året med å fatte vedtak om hvordan forholdene skal forbedres.

Turister

En stor del av de som oppsøker legevakta vil likevel få problemer med å følge rådene om å oppsøke fastlegen. Rundt halvparten av de som oppsøker legevakta om sommeren er turister.

- Vil tiltakene dere kommer med være nok for å få bort køen?

— Det er vanskelig å si nå. Nå må vi se hvordan dette fungerer og evaluere etter hvert, sier Jarnes.

— De nye tiltakene virker logiske, påpeker Henrik Alfredsen (21).

Han og studiekameraten Vegard Eide (21) var onsdag ettermiddag på legevakta i Kristiansand. Eide hadde et uhell med en brødkniv på studenthybelen deres, noe som resulterte i at han måtte sy fire sting i pekefingeren. Alfredsen bisto med støtte.

- De nye tiltakene virker logiske

— De nye tiltakene virker logiske, påpeker Henrik Alfredsen (21).

Han og studiekameraten Vegard Eide (21) var onsdag ettermiddag på legevakta i Kristiansand. Eide hadde et uhell med en brødkniv på studenthybelen deres, noe som resulterte i at han måtte sy fire sting i pekefingeren. Alfredsen bisto med støtte.

— Situasjonen var ikke veldig dramatisk, påpeker Alfredsen.

Begge er positive til at det innføres nytt reglement på legevakta, tiltak som skal redusere køen.

Studentene Henrik Alfredsen (21) (til venstre) og Vegard Eide (21) var onsdag ettermiddag på legevakta i Kristiansand. Eide måtte sy fire sting i fingeren, etter et uhell med en brødkniv på hybelen. Foto: Tormod Flem Vegge

— Det er helt greit å bli henvist til fastlege, så lenge legevakta gjør en vurdering av det aktuelle sykdomstilfellet gjennom et godt prioriteringssystem, mener Vegard Eide, som sier at et akutt, alvorlig tilfelle selvsagt må komme først i køen.

— I dag ringte jeg aller først til legevakta. Da ble situasjonen vurdert slik at det var behov for behandling av fingeren. Deretter tok vi turen til legevakta, forteller han.

— Det vil jo si at sykdom og skade allerede nå vurderes og prioriteres via telefon, poengterer Henrik Alfredsen.

Vidar Eide er fornøyd med behandlingen han fikk onsdag.

— Jeg er fornøyd med hvordan legevakta håndterte situasjonen på telefon, og selve behandlingen av fingeren. Folkene som arbeider her er veldig hyggelige, sier 21-åringen.