Selv forteller han at Agder Bær lever godt, ettersom de har en lokal avtale der de leverer bærene rett i butikk. Nøding synes det er skremmende å se hvilken markedsmakt Bama har.

— Det er kynisk, og det tar knekken på norsk produksjon, sier Nøding.

Han sikter til Bamas jordbærlevering til de store kjedene, og hvordan svenske bær kommer i butikkhyllene midt i høysesongen.

— I et marked som allerede er anstrengt, presser de svenske bær ut i butikkene. Det er helt smakløst at dette gjøres midt i vår høysesong, sier Nøding.

Jordbærbøndene reagerer også på det de mener er å lure kundene, når de svenske bærene settes sammen med de norske i butikken.

— Det er forbrukerforakt.

Tjener ikke penger

Agder Bær har avtale med Coop, og leverer sine bær direkte i butikken. Bama leverer frukt og grønt til Rema 1000 og Norgesgruppens kjedebutikker.

Arild Berge i Søgnejordbær DA ser svært alvorlig på situasjonen.

— Bama har valgt å importere flere hundre tonn med svenske bær, og disse blir satt sammen med norske bær i butikkene. Det er et voldsomt prispress nå, sier Berge. Sammen med Bjørn Arild Stea driver han firmaet Søgnejordbær DA. De forteller at de ikke har opplevd lignende.

-Vi har aldri opplevd så lave priser for jordbærene over en lengre tidsperiode, sier Arild Berge og Bjørn Arild Stea. Foto: Christina Østtveit

— Aldri har prisene vært så lave over så lang tid midt i sesongen. Nå er det mange av produsentene som sliter med å tjene penger. Prisene per kurv er lavere enn hva det koster å produsere.- Mitt inntrykk er at dette har kommet overraskende på jordbærnæringen. Utfordringen blir spesielt stor for de som ikke har eget utsalg, men kun leverer til de store grossistene.

Berge forteller at selv om åkrene er fulle av bær, er det masse som ikke plukkes. Det tar ofte flere dager før bærene kommer ut i butikkene, det påvirker kvaliteten.

— Dette er en alvorlig situasjon. Selv om vi leverer til Coop, ICA og Bunnpris-butikkene, ser vi at svenskeimporten er med på å ødelegge prisene, sier han. Berge og Stea mener de eneste de kan gjøre er å appellere til forbrukeren.

— Det er stor bekymring i næringen nå, sier Stea.

Prisene vil gå opp til helga

Roger Utengen, produktsjef for bær i Bama, sier han ikke kjenner til at importen har skapt problemer.

— I utgangspunktet er det norske varer som gjelder, og det er det vi prioriterer. Vi valgte å importere fordi vi har hatt underdekning på norske bær i vårt system.

Han har forståelse for at jordbærbøndene er bekymret for prisene, men mener at importen ikke har vært med på å ødelegge prisnivået.

— Jeg kan bare svare for vårt system, og vi ser ikke at importen har påvirket prisnivået på den måten. Nå regner vi med at prisene vil stige når det nærmer seg helg, sier Utengen. Han kan bekrefte at de har importert 200 tonn svenske jordbær.

— Det tilsvarer rundt 3,5 prosent. Når det gjelder norske, har vi hatt mellom 5.500 til 6.000 tonn. Vi sluttet å importere de svenske bærene for halvannen uke siden.

På spørsmålet om norske og svenske bær settes sammen i butikkene, svarer han at de ikke har oversikt over hvordan butikkene eksponerer bærene.

— Men de kommer i svært forskjellige kasser med ulike etiketter, så dette skal ikke være noe problem for forbrukeren. Jeg kjenner ikke til denne problematikken.