Opp mot 100 millioner i året går UiA glipp av, i følge Alf Holmelid, fordi universitetet fremdeles finansieres som en høyskole, og ikke som de gamle universitetene. Foto: Tore André Baardsen
Stortingsrepresnetantene fra Vest-Agder Høyre, Ingunn Foss og Norunn Tveiten Benestad på vei opp ei trapp til et møte. De avviser at de har en lang trapp foran seg for å bli hørt i den nye regjeringen. De er fornøyd med utvalget som er nedsatt om universitets-finansiering og avviser mageplask. Foto: Kjartan Bjelland

— Det må være flaut for de blå i landsdelen. Jeg utfordrer de blå stortingsrepresentantene til å ordne opp, slik jeg gjorde. De sa Agder skulle høres mye mer med blå regjering. Nå skjer det motsatte, sier SVs Alf Holmelid.

Det dreier seg om intet mindre enn hvordan høyskoler og universiteter finansieres. I dag finansieres de nye universitetene som om de var høyskoler, og ikke likt med de gamle universitetene. For UiA er det snakk om tap på opp mot 100 millioner kroner i året

- Kjempealvorlig

— I det nye, offentlige utvalget som skal se på dette, er ingen av de nye universitetene, altså Stavanger, Agder og Nordland, blitt med. Det er kjempealvorlig for Agder. Nå må landsdelen mobilisere, sier Holmelid.

Han arbeider nå som spesialrådgiver ved UiA, men han uttaler seg som SV-politiker.

Det nye utvalget ble satt ned med åtte medlemmer for tre dager siden. De gamle universitetene og instituttsektoren er representert, men ikke de nye universitetene.

Massiv kritikk

Da er vi tilbake i valgkampen 2013. Da opprettet kunnskapsminister Kristin Halvorsen sitt utvalg om universitets-finansiering. Det skjedde samme dag som Sørlandsutvalget la fram sin innstilling. UiA var utelatt og daværende opposisjonspolitikere ropte høyt om at de rødgrønne glemte Agder.

— Vi som styrte da, fikk massiv kritikk, spesielt fra Høyres Ingunn Foss. Jeg ringte Kristin Halvorsen, og hun ekstrautnevnte universitetsdirektør Tor Aagedal til utvalget. Nå synes jeg Høyres stortingsrepresentanter skal forsøke å få til det samme.

— Det er meget alvorlig hvis ikke de nye universitetene blir med i utvalget som skal se på universitetenes fremtidige finansiering, sier Holmelid, og legger til.

— Det er jo et mageplask for Høyres representanter for Agder, som sa landsdelen skulle bli så mye mer hørt og få så mye mer til med ny regjering.

Avviser kritikken

Ingunn Foss minnes godt at hun gikk svært høyt på banen med kritikk mot de rødgrønnes uteglemmelse av UiA sist høst. Hun kalte det uhørt og tragisk at utvalget var opprettet uten at en sørlending ble med i det. Nå sier hun:

— Det viktigste er at våre interesser i sør blir hørt i det nye utvalget. Og dette blir ivaretatt. Detaljkunnskapen har Norunn Tveiten Benestad, som sitter i utdanningskomiteen og har tett kontakt med statsråden, sier hun.

Norunn Tveiten Benestad ser ingen grunn til å få etterpåmeldt noen fra Agder slik Holmelid fikk til. Og hun synes ikke de blå møter seg selv i døren.

— Utvalget er annerledes denne gang. Det er et lite ekspertutvalg med nasjonal og internasjonal kompetanse og ikke bredt sammensatt som det forrige. Men ett av medlemmene har vært dekan på Universitetet i Stavanger, og kjenner godt til de nye universitetenes utfordringer rundt finansiering, sier hun.

— Nå blir det viktige at UiA og alle her sør følger utvalget tett og påvirker medlemmene, sier hun.

Hverken Foss eller Tveiten Benestad er flaue. De avviser å ha landet på magen i denne saken.

Skuffet direktør

Universitetsdirektør Tor Aagedal ved UiA er skuffet over både mandat og sammensetning til det nye utvalget som skal se på finansiering av høyere utdanning.

— Jeg er ikke personlig skuffet for ikke å komme med, men utvalget hadde trengt personer med praktisk erfaring fra budsjettering og de intensivordninger som finansierer sektoren. De nye universitetene i Stavanger, Nordland og Agder burde vært representert, sier han.

Aagedal sier de gamle universitetene og instituttsektoren er representert, mens høyskoler og nye universiteter ikke er med.

Han reagerer også på mandatet. Det sier ikke noe om den store forskjellen på finaniseringen av de nye og de gamle universitetene. De nye finansieres som høyskoler.

— Skjevfordelingen som eksisterer nå, adresseres ikke som en utfordring en gang, sier han.