ARENDAL: — Det er uhørt og tragisk at Kristin Halvorsen (SV) fredag nedsatte et utvalg for å gå gjennom finansieringsordningene for universitets- og høgskolesektoren uten å ta en eneste sørlending med i utvalget. Særlig provoserende er det at dette skjer samme dag som Sørlandsutvalget la fram sin rapport som konkluderer med at UiA har en nøkkelrolle i å skape utvikling og nyskaping i landsdelen, sier Ingunn Foss, førstekandidat for Høyre ved stortingsvalget.

— Hvor er de rødgrønne representantene for Sørlandet Kari Henriksen og Alf Holmelid når de lar slikt skje? spør Foss opprørt.

UiA mangler 120 millioner kroner på å bli likeverdig finansiert med de gamle universitetene.

Ap er bestyrtet

Aps Kari Henriksen er like bestyrtet som Foss, og begriper ikke hvordan kunnskapsministeren har kunnet sette ned utvalget uten at verken UiA eller de to andre nye universitetene med dårlig finansiering er representert.

— Det er sterkt beklagelig at de ikke har fått på plass noen representanter i utvalget fra de tre nye universitetene. Det er kritikkverdig at de ikke har funnet noen fra de universitetsmiljøene som kommer dårligst ut og at de bare har hentet folk fra de store universitetene som Sørlandet slåss mot, sier Henriksen.

Hun ser det som en seier at Vest-Agder Ap har fått saken om endret finansiering for de nye universitetene inn i Aps program nasjonalt, og anser selve utvalget som en følge av det.

— Uansett er det viktigste å få en ny finansieringsordning på plass, og vi skal fortsatt forstsatt arbeide for at finansieringsstrykturen skal Endres i UiAs favør, sier Henriksen.

"Dagens finansieringssystem har virket i 10 år. Utvalget skal se på om finansieringen i større grad bør gå til å belønne kvalitet, faglig robuste og tydelig profilerte utdannings- og kompetansemiljøer, samt noen internasjonale toppmiljøer. Regjeringen ønsker seg en universitets- og høyskolesektor som ivaretar et bredt spekter av regionale, nasjonale og internasjonale kunnskaps- og kompetansebehov", skriver regjeringen.no

Utvalget har frist for å levere endelig rapport innen utgangen av 2014 og ledes av professor Fanny Duckert på Universitetet i Oslo (UiO). Øvrige medlemmer er: Steinar Vagstad, Universitetet i Bergen (UiB)Britt Elin Steinveg, Universitetet i Tromsø, Sturla Søpstad, NTNU, Lise Iversen Kulbrandstad, Høgskolen i Hedemark, Christl Kvam, NHO Innlandet, Agnes Landstad, Vestlandsforskning, Åsne Øysteinsdotter Høgetveit, student Universitetet i Tromsø, Jo Thori Lind, Universitetet i Oslo, Hilde Nilsen, BiO, Hilde Nilsen Group, Roar Tobro, Høgskolen i Ålesund, Paul Birger Torgnes, Fjord Maritim Holding ASA.