Seks uker etter Kirkemøtets vedtak har 4246 meldt seg ut av Den norske kirke (Dnk). Dette er seks ganger så mange som vanlig. I Kristiansand er det nå 168 personer som har meldt seg ut etter Kirkemøtet. Det er åtte ganger så mange som vanlig. Senest i forrige uke tikket det inn 19 nye utmeldinger.

Ikke et blaff

— Dette er overraskende og underlig, sier domprost Bjarne Sveinall. - Frustrasjonen over Kirkemøtets vedtak var ikke bare et blaff slik mange av oss trodde.

Sveinall gjentar, slik han sa til oss for tre uker siden, at han hadde «ønsket at Kirkemøtet åpnet for å utvikle en formalisert forbønnsliturgi for homofile ektepar».

Pål Kjetil Botvar, forsker ved Stiftelsen Kirkeforskning (KIFO), vil ikke si hvordan han tror dette vil utvikle seg.

Holde saken varm

— Men det er klart at utmeldingstallene i år vil bli langt høyere enn i et vanlig år. Nå vil det være avgjørende om media holder saken varm. Da vil trenden likevel avta, men holde seg på et høyere nivå enn vanlig, sier Botvar.

Til vanlig får Den norske kirke, som har nesten fire millioner medlemmer, 5000-7000 utmeldinger årlig. I 2009 var den siste toppen i antall utmeldinger. Da var det 10792 som meldte seg ut.