De vil heller ikke delta på et avtalt planleggingsmøte i Oslo 28. november. Årsaken er at Arendalsuka etter mye om og men har besluttet å flytte arrangementet fra 5.-11. august, og stedet avvikle det fra 12. til 18. august.

— Det er for sent for oss, sier generalsekretær i Venstre, Trond Enger, til Fædrelandsvennen.

I 2015 er det lokalvalg, og Enger sier det er uaktuelt å la brorparten av politikerne samles i Arendal midt i august.

— Når det er lokalvalg må politikerne være til stede i hele landet, understreker han.

Involvering

Dermed har pipen fått en helt annen lyd enn de muntre melodier som strømmet ut fra møtet mellom partiene og Arendalsuka på Grand Hotel i Oslo 15. oktober.

Der gjorde samtlige partier som er representert på Stortinget det klart at de ønsket sterkere involvering i arrangementet.

— Alle partiene har vært tydelige på at det er for sent å samle så mange i Arendal midt i valgkampen, og arrangørene har skiftet dato vel vitende om konsekvensene. Det vil endre Arendalsukas karakter, og da er det ikke noe poeng å gi innspill til programmet, sier Enger.

På vegne av Venstre, Høyre, Frp, Ap, Sp, SV og MDG, har han sendt brev til Arendalsuka der det gjøres klart at partiene nedprioriterer arrangementet.

— Vi vil selvsagt delta på arrangementer og debatter vi blir invitert til, men dette vil i mye større grad bli knyttet til det enkelte arrangement, uten at man har mulighet til å delta på resten av Arendalsuka, skriver han.

- Det er leit

— Den største verdien ved Arendalsuka har vært at politikerne har gått rundt i byen i en uke, og deltatt på møter og pubkvelder. Det har vi satt veldig pris på, og det er leit at vi ikke får det til i 2015, sier Enger til Fædrelandsvennen.

Hensyn til medias og organisasjonenes ferieavvikling, er blant argumentene som har veid tyngst når datoen er flyttet med én uke. Programkomiteens leder, fylkesmann Øystein Djupedal, henviser til rådsleder og ordfører Einar Halvorsen for å kommentere saken.

Og Halvorsen lar seg ikke deprimere av at partienes interesse kjølner:

— Dette vil ikke svekke vårt totalprogram. Vi jobber nå med en hovedskisse som skal være ferdig før jul, og det ligger an til at NRK 1 legger valgkampåpningen til Arendal 17. august, sier han til Fædrelandsvennen.

Solid program

— Men vil ikke mindre politisk tilstedeværelse redusere arrangementet?

— Alle sentrale politikere vil stille i debattene de blir invitert til. Jeg har stor forståelse for at ikke alle kan være til stede hele tiden i en valgkamp, men jeg kan love et solid program. Og de landsomfattende organisasjonene vil stille sterkt. Det var 105 i fjor, og blir ikke noe færre i år, sier han.

Kommunikasjonsdirektør Signy Svendsen i Unio, som representerer 12 fagforbund med 320.000 medlemmer, sier redusert politisk nærvær ikke får betydning for deres planlegging:

— Heller ikke i fjor var politikerne lett tilgjengelig for oss. Vi må skape en arena de synes er spennende, og invitere dem til våre arrangementer på selvstendig grunnlag, sier hun.